Сутрешни новини: 2090 заразени и 109 починали от Covid у нас; САЩ завърши евакуацията от Афганистан Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2090, което представлява 6,51% от направените тестове през изминалото денонощие. Броят на инфекциите е най-високият, който системата на МЗ отчита по време на вълната с „Делта“ варианта.

Починали са 109 души с диагноза коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 18 840. Още 739 са оздравелите, но активните случаи се покачват почти до 30 хиляди.

В болници се лекуват 3594 пациенти с Covid – увеличение с около 150 спрямо вчера. В интензивни отделения се намират 301 от тях.

През последното денонощие са поставени 10 412 дози от ваксините. Общо 1 163 504 български граждани са напълно имунизирани (около 16,6% от населението).


Григор Димитров започна участието си на тазгодишното Открито първенство на САЩ с убедителна победа над световния №542 Сам Рифис. Участващият с „уайлд кард“ представител на домакините опита да затрудни първата ни ракета и бе само на гейм от спечелването на втория сет, но въпреки това световният №18 не допусна сензация и се класира без проблеми за следващата фаза след 6-1 7-6(3) 6-3.

Във втори кръг бившият полуфиналист в турнира ще срещне австралиеца Алексей Попирин.

Цветана Пиронкова обаче няма да повтори знаменития четвъртфинал от миналия сезон, тъй като напуска US Open след първия си мач. Българката претърпя поражение с 2-6 1-6 от рускинята Дария Касаткина, която е 25-а поставена в схемата.

Мачът продължи малко над час, в който Пиронкова спечели само 42% от разиграванията след първи сервис срещу 83 на сто за съперницата, а в същото време отрази само 4 от 10-те точки за пробив, пред които се изправи.

Във вторник участието си в турнира започва и другата българска представителка. Виктория Томова (№117 в света) излиза на корта срещу 98-ата в ранглистата Лорън Дейвис.


Гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“ организира днес от 18 ч. протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, като изявява искания за гаранции за присъствена учебна година.

В отворено писмо до министър-председателя, президента, председателя на Народното събрание и омбудсмана на България от гражданската инициатива заявяват, че в условията на пандемия от Covid-19 "системно се пренебрегват и омаловажават потребностите на децата и се жертват техните интереси".

Родители, учители, университетски преподаватели и учени призовават за спешна и съвместна реакция от съответните институции, които да гарантират присъственото обучение в училище, както и да изготвят мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 сред учителите и учениците.


Затварят част от улиците в София заради концерта на Соня Йончева и Пласидо Доминго. Оперните звезди ще зарадват публиката в столицата с гала концерт във вторник вечер пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Заради събитието няма да се допускат превозни средства до 18:00 часа на 1 септември в околните на храма улици. Гостите на спектакъла ще влизат от 7 пропускателни пункта, които ще бъдат отворени от 18:00 ч.


САЩ завършиха евакуацията на военния си контингент от Афганистан, обяви командирът на Централното командване на силите Франк МакКензи. Така в понеделник вечер беше сложен край на 20-годишното американско военно присъствие в страната, което започна с инвазията след терористичните нападения от 11 септември.

Евакуацията започна на 14 август – ден преди талибаните да поемат контрол над Афганистан. Оттогава насам по въздух бяха евакуирани 122 хиляди души. Американският посланик в Афганистан е напуснал с последния полет - с транспортен самолет С-17.

Международното летище "Хамид Карзай" вече е под контрола на талибаните, които са започнали масова стрелба във въздуха след напускането на американците. Според световните агенции – това е начинът им да отпразнуват победата.

През последните 20 години САЩ регистрираха разходи за 2 трилиона долара в Афганистан и загубиха 2641 американци, които бяха убити по време на службата в страната, пише CNN.

Ахмед Садат: Доскоро министър в Афганистан, сега - доставчик на пица в Лайпциг


Европейският съюз изключи САЩ от списъка със страните, от които бяха разрешени пътуванията по несъществени причини. От списъка бяха извадени още Северна Македония, Черна гора, Косово, Израел и Ливан.

До този ход се стига заради влошаващата се епидемична обстановка в тези държави. Досега те бяха сред малкото трети страни, чиито граждани бяха допускани в ЕС без съществени ограничения - в случай на несъществени пътувания.


Двама от най-известните Covid-скептици в САЩ и Великобритания починаха от коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024