Сутрешни новини: 3502 заразени с Covid и 138 починали; Пиърс Морган напуска ITV след обвиненията срещу Маркъл Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3502, което представлява над 20% от всички направени 17 193 теста за изминалото денонощие. Според данните от единния информационен портал на Министерството на здравеопазването – това е най-високата стойност на брой нови инфекции на дневна база от началото на годината.

Висок е и ръстът на починалите с доказан Covid – 138, с което жертвите от началото на пандемията станаха 10 902. Оздравели са 3403 души, а активните случаи остават над 38,3 хиляди.

Притеснителната тенденция за увеличаване на броя хоспитализирани пациенти с коронавирус продължава, като днес те вече са над 6 хиляди (6017). От тях в интензивни отделения заради тежко състояние се лекуват 497 души.

Ваксинациите продължават с още 8019 поставени дози. Поне една инжекция срещу коронавирус имат 302 151 български граждани, а от тях 51 644 са напълно имунизирани.


Няколко града в България ще въведат нови противоепидемични ограничения заради нарастващата заболеваемост. Във вторник здравният министър Костадин Ангелов даде „картбланш“ на всички директори на РЗИ-тата в страната да вземат каквито мерки преценят.

В Плевен два поредни дни се отчитат над 140 нови случая, което ще доведе до задължителни маски на места, където се очаква струпване на хора, а болниците трябва да отделят 15% от леглата си за пациенти с коронавирус. Спират се свижданията в лечебни заведения и плановите операции. Очаква се да се преустановят учебните занимания за всички ученици до 1 април.

В Шумен заболеваемостта е 456 на 100 хил. души и затова също ще се решава дали да се наложат по-строги мерки, сред които дистанционно обучение. Предложено е заведенията да работят до 22 ч., а не до 23 ч.

В Бургас маските на открито ще са задължителни, разкриват се допълнителни легла в отделенията за Covid, обмисля се и онлайн обучение за учениците.

Леглата за лечение на коронавирус в болниците в Пловдив отново стават толкова, колкото бяха по време на втората вълна на пандемията в края на миналата година - 1200. Решението на областния кризисен щаб е свързано с увеличаването на заболелите през последните дни, които достигнаха 270 на 100 хиляди, съобщи БНТ.

В Ямбол е отменен плановият прием. Свижданията и плановите операции в болниците също са забранени. Отменят се и повечето културни събития.


Рекордна активност на българите в чужбина преди парламентарните избори на 4 април – общо 87 216 български граждани зад граница са подали заявления, че искат да упражнят правото си на глас. Това показва списъкът на Централната избирателна комисия, завършен на 9 март – последният ден, в който можеха да се подават заявления.

На последните парламентарни избори те бяха почти два пъти по-малко – 45 071. За да бъде одобрено искането на всеки български гражданин за разкриване на изборна секция, трябва да се съберат поне 60 заявления от хора с право на глас в съответното населено място.

Най-голям брой заявки има от Турция, където са отчетени 20 854 заявления. На второ място е Великобритания с 16 159. В двете страни обаче важи правило за невъзможност за разкриване на повече от 35 секции, тъй като не са част от ЕС. Подадените заявления от Германия са 13 493, от Испания – 7743, САЩ – 5030, Италия – 2719, Австрия – 2114, Нидерландия – 2025, Франция – 1949.


Британският журналист Пиърс Морган, който атакува Меган Маркъл в ефира на една от големите телевизии на Острова ITV, окончателно напуска сутрешния блок „Good Morning Britain“. „След дискусия с ITV, Пиърс Морган реши, че е време да си тръгне. ITV прие решението му и няма какво повече да добави“, гласи краткото съобщение на медията.

"Предателството" на Меган предизвика скандал в британска телевизия: Водещ напусна студиото на сутрешния блок

Водещият напуска, след като медийният регулатор Ofcom получи над 40 хиляди жалби от зрители заради критиките му към Меган Маркъл за интервюто ѝ пред Опра Уинфри. Той каза, че не вярва на нито една нейна дума за психическите ѝ проблеми, добави, че изказванията ѝ са „позорно предателство срещу Кралицата“ и обяви: „Твърде е късно Меган да вземе „Оскар“.

Във вторник той влезе в скандал с ко-водещия Алекс Бересфорд, който му се противопостави, и напусна студиото на „Good Morning Britain“ по време на живото излъчване.

Изпълнителният директор на ITV Каролин МакКол каза, че напълно вярва на думите на Меган за психическите проблеми и расовата дискриминация в кралския двор. Благотворителната организация „Mind“, която е партньор на телевизията в кампанията срещу психичните заболявания, също остро критикува Морган.

След напускането на сутрешния блок Морган не се извини, а каза, че застава зад думите си. "Имах достатъчно време да ги обмисля. Все още не ѝ вярвам. Свободата на словото е хълм, на който съм щастлив да загина", написа той в Twitter.

Пиърс Морган е журналист и писател, който се появяваше по ITV всяка седмица от понеделник до сряда. Започва каиерата си като редактор в таблоиди като The Sun и Daily Mirror, а през 1994 г. става главен редактор в "News of the World" на Рупърт Мърдок. Бил е в журито на "Америка търси талант" и "Великобритания търси талант".


Голямата звезда на „Борусия“ (Дортмунд) Ерлинг Холанд продължава да чупи рекорди във футбола. 20-годишният норвежец стана най-младият играч, който стига до 20 гола в най-престижния европейски клубен турнир Шампионска лига. Той отбеляза две попадения за „жълтите“ срещу „Севиля“ за равенството 2:2, което обаче прати тима му към четвъртфиналите, защото „Борусия“ спечели първата среща с 3:2.

Освен това постижение – Холанд записа и друг престижен рекорд. Той е футболистът, който се е нуждаел от най-малко мачове в турнира, за да регистрира 20 гола. Направил го е в 14 срещи и така подобри постижението на Хари Кейн от „Тотнъм“ (24).


С такива PR-и не им трябват политически врагове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024