Сутрешни новини: 5% от Covid-пробите са положителни; Италия намалява броя на депутатите Снимка: © Unsplash

Новите случаи на Covid-19 в България са 151, а направените PCR тестове – 2988. Това означава, че малко над 5% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много заразени има в София – 30, в Пловдив са 17, в Бургас – 16, а в Стара Загора – 14.

Излекували са се 147 души, което прави общия брой на оздравелите 13 727. Активните случаи на 4522, а положителните проби минаха 19 хиляди.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

През изминалото денонощие са починали четирима души с коронавирусна инфекция. Това означава, че жертвите на Covid-19 в България са 765. В болници остават да се лекуват 714 пациенти с коронавирус, а 33 от тях се намират в тежко състояние в интензивни отделения и клиники.


Третият протест под надслов „Велико народно въстание“ е насрочен за днес, за да съвпадне с отбелязването на 112-годишнината от обявяването на Независимостта. Това ще бъде и 76-ият пореден ден от антиправителствените демонстрации.

България чества 112 години от своята Независимост

„Отровното трио“ отново призова за масово участие в днешната акция, „защото на всички им е писнало от Борисов, от кражбите, от лъжите, от липсата на върховенство на закона“ - по думите на адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от БНР.

Началото на поредния антиправителствен протест е обявено за 17 часа в Триъгълника на властта.


На национален референдум италианските граждани гласуваха в подкрепа на намаляване на броя на депутатите в парламента. Това предаде националният радиотелевизионен оператор RAI. От медията съобщават, че повече от 67% от хората са подкрепили промяната.

Броят на народните представители в долната камара ще бъде намален с цели 234 места – от 634 до 400. Сенатът също ще бъде с по-малко места. Депутатите и сенаторите вече ще са общо 600, а не 945.

Референдумът бе предложен от Движение „Пет Звезди“, което е част от управляващата коалиция. Партията изтъкна, че с този ход разходите ще бъдат намалени. Промените трябва да бъдат направени преди парламентарните избори през 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024