Сутрешни новини: EMA решава за AstraZeneca; Русия върна посланика си от Вашингтон Снимка: © Getty Images

Пореден рекорд беше отбелязан в наблюдението на коронавирусната епидемия в България - 7804 пациенти с Covid-19 вече се лекуват в болници, най-висок брой от началото на здравната криза досега.

Новите случаи на инфекция са 4201, като делът на положителните проби от всички направени тестове също расте до 23.8%. 70 от новозаразените са медицински лица.

136 души са починали за изминалото денонощие, което увеличава смъртните случаи до 11 715 от началото на епидемията.

4708 дози от ваксините са поставени през последния ден, а изцяло ваксинирани са 63 752 души.

Очаква се днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да даде повече информация за обмисляния национален локдаун от 22 март.


Европейската агенция по лекарствата ще трябва да обяви днес нови данни от проверките на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, която беше спряна както в България, така и в много други страни от ЕС след няколко фатални случая заради тромбози.

ЕМА досега поддържа тезата, че инцидентите са много редки и делът им спрямо всички имунизирани не се отличава от този в общото население на страните от ЕС, като няма безспорни доказателства, че те са причинени от ваксинацията. На последната си пресконференция изпълнителният директор на регулатора все пак коментира, че не може да отхвърли версията, че „има нещо, свързано с производството, което предизвиква загриженост“.

ЕМА: Не можем да отхвърлим версията за проблем при производството на AstraZeneca

Повече информация за безопасността на AstraZeneca се очаква в следобедните часове.


Посланикът на Русия в САЩ е призован да се върне обратно в Москва на 20 март за консултации, часове след като американският президент Джо Байдън атакува директно Владимир Путин заради намесата на Русия в американския политически процес.

В интервюто си за ABC Байдън отговори положително на въпроса дали смята руския президент за "убиец" и коментира, че е предупредил Путин за смяната на досегашната политика на Белия дом спрямо неговия режим още при първия им разговор през януари.

Джо Байдън: Путин е убиец и ще си плати за намесата в американските избори

Говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова обвинява Вашингтон за "намиращите се в тежко състояние" отношения между двете държави, като казва, че Москва не е заинтересована от "необратимата им деградация".


Президентът на Танзания Джон Магуфули е починал на 61-годишна възраст след около едномесечно необяснимо изчезване от публичния живот.

Новината за смъртта му беше обявена от вицепрезидента на странатаСамия Сулуху Хасан, която твърди, че Магуфули е починал от сърдечна недостатъчност заради заболяване, с което се е борил 10 години.

Съмненията на опозицията обаче бяха, че президентът на Танзания, който последователно отричаше съществуването на Covid-19, е изгубил живота си заради усложнения от инфекция с коронавирус. Правителството отказваше информация за здравословното състояние на държавния глава, докато не стана ясно, че е починал.

Държавата спря да следи развитието на епидемията още през май 2020 г. и е една от малкото страни в света, която посреща чуждестранни туристи, без да изисква тестове или карантина.

Нарастват Covid-случаите на завърнали се от Занзибар, ново напрежение между власти и туроператори

За последно Магуфули бе видян на 27 февруари. Малко по-рано от Covid-19 почина и вицепрезидентът на Занзибар - част от територията на Танзания.


Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на ATP 500 турнира в Акапулко след убедителна победа над световния №46 Миомир Кецманович. Българинът изигра нов силен мач, като владееше инициативата през почти цялата среща и заслужи мястото си сред най-добрите осем в надпреварата.

Следващият опонент на Димитров ще бъде Лоренцо Музети, който по-рано днес елиминира Франсис Тиафо.

Прочетете повече в TennisKafe.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024