Сутрешни новини: Хакери се добраха до документи за ваксината на Pfizer; Почина още една футболна легенда Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3328, а направените PCR тестове – 8578. Това показва над 38% положителни проби за изминалото денонощие, като в статистиката не попадат антигенните тестове.

През последните 24 часа са починали 127 души с доказан коронавирус, а общият брой на жертвите, свързани с пандемията, е 5283.

През изминалото денонощие отбелязваме отново висок брой оздравели от Covid-19 – 3050. Общо излекуваните от началото на епидемията са над 72 хиляди души.

Активните случаи на коронавирус у нас са 94 132, 6998 пациенти се лекуват в болници, а 544 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


И в Русе вече ще може да се дарява кръв за извличане на плазма за лечение на болни с Covid-19. Всеки, който е преболедувал коронавируса, може да се обади в отделението по Траснсфузионна хематология в Университетска болница "Канев", за да разбере кога може да дари, съобщи БНТ.

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма

Антителата в кръвната плазма се изследват в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен. Плазма може да се дарява още в Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Варна и София.


Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха, че след извършена кибератака срещу Европейската агенция за лекарствата хакери са получили „незаконен достъп“ до документи, свързани с разработването на Covid-ваксината. Няколко часа по-рано – в сряда вечер, европейският медицински регулатор обяви, че е бил мишена на кибератака, но не предостави повече детайли.

Pfizer и BioNTech обявиха, че вярват, че личните данни на участниците в клиничните тестове на препарата не са подложени на риск. Не стана ясно как и кога се е случила атаката, кой е отговорен за нея и какви данни са били компрометирани, съобщи Reuters.

Съюз от НПО-та: Богатите страни са се презапасили с ваксини, а милиарди хора може да останат извън играта

Двете фармацевтични компании са съобщили на ЕМА, че агенцията е станала обект на кибератака и че „някои документи, свързани с кандидатстването на Covid-ваксината пред регулатора са били отворени“. В свое изявление двете фирми обявиха, че след като станат ясни резултатите от разследването, ще реагират в съответствие с европейското право.

Акад. Богдан Петрунов: Записах се първи в списъка за ваксиниране, всички здрави хора трябва да се имунизират


Италианската футболна легенда Паоло Роси почина 64-годишна възраст от „неизлечима болест“, предаде Gazzetta dello Sport. Новината бе потвърдена от телевизия RAI Sport, за която героят от световното първенство през 1982 работеше като анализатор.

„Паблито е незабравим – той накара всички ни да се влюбим във футбола през лятото на 1982“, обяви водещият от RAI Енрико Вариале.

Нападателят е част от селекцията на „Скуадра Адзура“, която побеждава Бразилия на Зико, Аржентина на младия Диего Марадона и Германия на Карл-Хайнц Румениге на Мондиала в Испания. Там той бележи общо шест попадения – три от тях срещу Бразилия, два срещу Полша и един срещу Германия на финала, който италианците печелят с 3-1.

В рамките на четири години Роси печели две титли на Италия с „Ювентус“, два европейски трофея и Купата на страната. За геройството си от Мондиал 1982 триумфира и със „Златната топка“ – най-престижното индивидуално отличие във футбола.


SpaceX на Илън Мъск претърпя провал при последния полет на прототипа на ракетата Starship. Тя се изстреля от Тексас в 17:45 ч. местно време в сряда и пет минути по-късно достигна зададената височина. Когато се приземи обаче, се взриви.

От компанията съобщиха в Twitter, че ракетният двигател "Раптър", с който е снабден прототипът, внезапно спрял да работи.

Starship е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона. Тя е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. Принадлежи към новото поколение тежки ракети-носители на SpaceX, които могат да бъдат използвани многократно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024