Сутрешни новини: Москва може да изгони български дипломати; 21% от Covid-тестовете са положителни Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2541, което представлява 21,2% от направените близо 12 хиляди теста за изминалото денонощие.

Починали са 34 души с доказана коронавирусна инфекция, с което жертвите от началото на пандемията станаха 11 966. Увеличава се броят на хоспитализираните пациенти с Covid в българските болници – 8545 (при 8332 вчера). В интензивни отделения се лекуват 691 души.

Оздравелите са 641, което означава, че активните случаи отново растат – до 56 277.

Ваксинацията продължава, но с по-бавни темпове. През изминалото денонощие са имунизирани 3822 души, като от препаратите на AstraZeneca, които се използват за масовата ваксинация, са поставени 1740. Общо 366 547 български граждани имат поне една получена доза, а напълно имунизирани са 70 753 (около 1% от населението).


Русия ще предприеме реципрочни мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати, съобщи Владимир Джабаров - зам.-ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията (горната камара на парламента).

Само ден по-рано българският премиер Бойко Борисов обяви готовност да обяви руски дипломати за „персона нон грата“. Това се случва, след като шестима души бяха обвинени от прокуратурата за изнасяне на класифицирана информация в полза на Москва. Повечето от тях са бивши и настоящи служители на „Военно разузнаване“ към МО.

Руското посолство в България отговори, че това е опит да се „забие клин в руско-българските отношения“. Джабаров, цитиран от РИА Новости, каза, че обвиненията от страна на България са безпочвени и експулсирането на руски дипломати би било „недружелюбен акт“.

Тази сутрин прокуратурата поиска постоянен арест за петима от шестимата задържани български граждани. Другият е направил пълни самопризнания и е освободен срещу парична гаранция.


Великобритания отбеляза рекорден ден във ваксинационната си програма. В петък страната е поставила 711 156 дози от препаратите срещу Covid-19, което е най-високата цифра на дневна база, обяви здравният министър Мат Ханкок, цитиран от BBC. Това означава, че половината от пълнолетните граждани – над 26,8 млн. души – са били имунизирани с поне една доза. Сред тях е и премиерът Борис Джонсън, който се ваксинира с AstraZeneca.

Според данните на здравните власти – над 2,1 млн. граждани са напълно имунизирани. Страната, която се намира в локдаун, отчете 5587 нови случая на коронавирус за изминалото денонощие, както и 96 жертви.

Междувременно във Великобритания се проведе мащабен протест против наложените Covid-ограничения, на който бяха задържани 36 души, пише Sky News. Повечето от арестите са за нарушения на противоепидемичните мерки.

Хиляди хора се събраха в централната част на Лондон в събота, където започнаха да хвърлят бутилки към полицаите. Група от 100 души е преследвала полицейските коли и ги е замервала с предмети. На протеста се забелязаха плакати с надписи като „Фалшива пандемия“.

Демонстрантите се събраха, след като над 60 депутати написаха отворено писмо към министъра на вътрешните работи Прити Пател с искане за смекчаване на противоепидемичните мерки.

Протести срещу Covid-ограниченията имаше още във Виена, където полицията арестува няколко души, както и във Варшава. В германския Касел демонстрантите се сблъскаха с полицията в масова демонстрация, а в Загреб, Сплит, Амстердам и швейцарския Листал имаше по-малки протести. В България също се проведе демонстрация – собственици на хотели и ресторанти в Русе протестираха срещу затварянето на бизнеса, съобщи БНР. В сряда ще се включат още собствениците на фитнес зали и танцови школи.


За неделя е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд и сняг, който ще важи в 13 области в страната – всички от тях в Западна България. Данните на НИМХ показват, че значителни валежи от сняг ще има в Смолян, София-град, София-област, Кюстендил и Перник. Там ще се образува снежна покривка с дебелина от 10 до 20 см.

Заради обилен снеговалеж и навявания пътят от „Драгалевци” за хижа „Алеко” в природен парк Витоша временно се затваря за движение. Автобусите от линия 66 ще се движат до кв. „Драгалевци”, съобщават от Столична община. През нощта в София са работили 68 снегопочистващи машини.

За областите Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Ловеч, Враца, Монтана и Видин е валиден жълт код за дъжд и сняг.


Австралийското правителство обяви бедствено положение в щата Нов Южен Уелс, където проливните дъждове предизвикаха наводнения и принудиха хиляди души да се евакуират.

Дъждът не спира от четвъртък, но в събота се стигна до преливане на един от големите язовири в щата, което доведе до наводнения на улици и къщи. Няма данни за жертви. Спешните служби са получили 7000 сигнала за помощ и са спасили над 750 души от наводненията.

Десетки семейства са се изнесли от домовете си през нощта, а още 4000 може би ще трябва да бъдат евакуирани в неделя, каза премиерът на щата Гладис Берейклян. „Не сме виждали такова бедствие от 60-те насам. Подобно нещо се случва веднъж на 50 години“, каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024