Сутрешни новини: МВФ проверява обвиненията срещу Георгиева; Франция отзова посланика си в САЩ Снимка: © Getty Images

От 18 септември, събота, преброителите на НСИ ще започнат обхода на домовете в цялата страна.

Това е вторият етап от кампанията по преброяване на населението, като той ще протича паралелно с удължения срок за самостоятелно регистриране през системата e-census2021.bg до 30 септември.

НСИ съобщава, че преброителите ще посещават жилищата между 8 и 20 ч. в периода 18 септември – 3 октомври включително. Ще има обход и в събота, неделя и в празничните дни.

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн


1892 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, което представлява 7,5% позитивни проби от всички направени тестове за изминалия ден.

Броят на излекуваните вече надвишава този на новозаболелите - 2432, но активните случаи остават близо 39 000.

79 пациенти с Covid-19 са починали през последното денонощие. Броят на жертвите според официалната статистика вече доближава 20 000.

В болница са 4649 пациенти, от които 395 са в интензивно отделение. 10 450 дози от ваксините са поставени в петък, а напълно имунизираните граждани са 1 272 680 (18,2%).


Етичният комитет към изпълнителния борд на Международния валутен фонд е започнал проверка по доклада, който уличава Кристалина Георгиева в упражняване на неправомерен натиск върху служители на Световната банка през 2018 г. при съставянето на класацията Doing Business.

Междувременно в МВФ се е провела предварително планирана среща на всички служители с управляващия директор, на която Георгиева отново е отрекла изводите от проверката в Световната банка.

"Нека да го кажа съвсем просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху екипа с цел манипулиране на данни", казва тя. Изявлението й е цитирано от Reuters, които се позовават на стенограма от срещата. Георгиева е казала пред МВФ, че цени високо данните и анализа, както и че не принуждава служителите си да ги променят.

Очаква се казусът да бъде обсъден по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се провеждат във Вашингтон във втората седмица на октомври.

Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business


Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия в знак на остро несъгласие с решението на двете страни да подпишат ново споразумение за сигурност, което ще позволи на Австралия да изгради флот от ядрени подводници.

Дипломатическата криза възникна заради това, че още през 2016 г. Франция беше сключила сделка за 40 млрд. долара с Австралия за продажбата на 12 конвенционални подводници. Сега австралийското правителство обяви, че се отказва от тази поръчка за сметка на американските подводници с британска технология.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан определи хода на Вашингтон и Канбера като неприемливо поведение между съюзници и партньори.


В Айтос е организиран протест на местни жители с искане да се изградят обходни маршрути около града и да се въведе строг контрол за ТИР-овете заради серията от тежки катастрофи.

Преди дни баща и двете му деца загинаха, а 32-годишна жена и 17-годишно момче бяха ранени, след като претоварен камион се вряза в тях при спускане. Година по-рано дрогиран шофьор на ТИР помете 12 коли в града и уби 28-годишна жена отново в Айтос.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024