Сутрешни новини: Над 100 населени места останаха без ток; Наводнения и свлачища в Западна България Снимка: © Unsplash

В няколко общини е обявено бедствено или частично бедствено положение заради обилните дъждове, на много места в страната имаше наводнения и свлачища, а над 100 градове и села останаха без ток.

След като Трън, Пернишко и Костинброд обявиха бедствено положение, това се случи в Своге и Струмяни (обл. Благоевград). Там има наводнени къщи и дворове, а на някои места хората бяха евакуирани.

Наводнени къщи има и в района на Нови Искър. През нощта екипите на пожарната са работили за издигането на диги, предаде БНТ. Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Корило, за да се възстанови движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут.

Заради силните валежи: Бедствено положение в Перник, Трън и Радомир

Около София сериозна е ситуацията и в село Мировяне. Нивата на река Блато са се покачили и се обмисля евакуация на хората от засегнатите къщи, предаде bTV.

Все още обаче няма евакуирани хора на територията на Столична община, няма и бедствено положение в нито едно населено място в нея, каза кметът Йорданка Фандъкова. „Опасност за населението в Столична община няма“.


Над 100 населени места в страната останаха без ток снощи заради щетите, нанесени от проливните дъждове. По информация на ЧЕЗ - без електрозахранване тази сутрин са Брегово, Кула и Ново село в област Видин; Берковица, Вършец и Чипровци в област Монтана; в област София без ток са в общините Годец, Горна Малина, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница. В столицата ток нямаше в „Захарна фабрика“.

Проблеми с електрозахранването има също във Враца и Мездра, както и в околните населени места. Екипи работят по отстраняването на повредите и възстановяване на електрозахранването.


В Благоевградска област се отчита опасно покачване на нивата на реките Струма и Места. „Нивата на основните реки – Струма и Места, на територията на област Благоевград са във високите равнища. За момента няма пряка заплаха за живота и здравето на хората, както и за инфраструктурата", каза областният управител Бисер Михайлов, цитиран от БНР.

Свлачища има на пътищата Благоевград – Кресна и Асеновград – Бачково. Трафикът се регулира от Пътна полиция.

Днес валежите ще отслабват, в Западна България ще спрат и облачността там ще се разкъса, гласи прогнозата на НИМХ. Ще има обаче условия за заледявания в сутрешните часове - на отделни места в западните райони на страната. Температурите ще се понижават, но все още ще са положителни.


Парламентарно представените партии са поканени днес от президента Румен Радев на консултации за организацията на предстоящите парламентарни избори. Съуправляващите „Обединени патриоти“ обаче заявиха, че няма да се отзоват на поканата на държавния глава. Причината - смятат дискусиите за "безпредметни".

Първи при президента ще отидат ГЕРБ, представени от вицепремиера Томислав Дончев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също ще отиде на "Дондуков" 2, на консултации при Радев ще са още ДПС и "Воля".


Имунитетът, получен след ваксиниране с препарата на Moderna срещу Covid-19, трябва да трае поне година, обявиха от компанията, цитирани от The Guardian.

След седмичния спад - повишение на смъртните случаи с Covid у нас на дневна база

Според нейните представители – иРНК технологията, на която е базирана ваксината, може да се справи с неутрализирането на новите щамове на коронавируса, които се появиха в няколко страни.

Препаратът скоро ще пристигне и в България. В сряда се очаква първата доставка на Covid-ваксините на Moderna, а до септември 2021 страната ни трябва да получи общо 500 хиляди дози от нея.

Учени от Германия може би откриха лечение на COVID 19


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е признал, че носи „известна отговорност“ за щурмуването на Капитолия от страна на негови поддръжници на 6 януари. Това заявил пред свои колеги лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин МакКарти, съобщи Reuters, позовавайки се на два източника.

Стотици привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на американския парламент и нанесоха щети, а при сблъсъците загинаха петима души, включително служител на реда.

Демократите представиха обвинението срещу Тръмп в опит за импийчмънт

Междувременно от ФБР предупредиха, че съществува възможност въоръжени протестиращи в цялата страна да се съберат заедно на 20 януари, когато новият президент Джо Байдън ще получи властта. Той и Камала Харис вече заявиха готовността си да положат клетва извън Капитолия.


Parler: Разрушената крепост на конспирациите и речта на омразата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024