Сутрешни новини: Над 2400 нови случая на Covid за ден; Австрия и Дания ще работят с Израел за нови ваксини Снимка: © Getty Images

Добро утро на Трети март и честит ден на Освобождението! Какво и къде можем да видим в деня на националния празник, можете да прочетете тук.


Междувременно, дневният брой на новите случаи на Covid-19 се увеличава все повече - 2403 са положителните проби за изминалото денонощие при 14 563 направени теста (16,5% позитивност).

Това е вторият пореден ден с прираст на инфектираните хора, надвишават 2000 души. Активните случаи вече са над 33 000 (връщане към нивото от средата на януари 2021), а пациентите в болница са 5009. В интензивни отделения се намират 423 души.

Висок е и броят на починалите за последното денонощие - 83 души. Ваксинирането на населението продължава с 20 233 поставени дози за ден. Имунизираните с две дози са малко над 41 500 души.


Звездата на кънтри музиката Доли Партън спечели уважението на милиони души по света, след като стана ясно, че през 2020 г. е дарила 1 млн. долара за медицински цели и е помогнала за разработването на ваксината на Moderna срещу Covid-19.

Сега 75-годишната певица получи "собственото си лекарство" в медицинския център на университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. Препаратът на Moderna показва 95% ефикасност срещу тежко протичане на коронавирусната инфекция. Благодарение на средствата на Партън екипът на университета е успял да проведе част от ранните изпитания на ваксината.

"Аз съм достатъчно възрастна и умна, за да се ваксинирам", казва носителката на "Грами" пред последователите си в социалните мрежи при получаването на имунизацията.


Австрия и Дания възнамеряват да работят съвместно с Израел за производство на ваксини срещу новите варианти на Covid-19 и да не разчитат единствено на ресурсите на Европейската комисия за имунизиране на населението срещу Covid-19.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че "вече не можем да сме зависими само от ЕС за производството на ваксини от второ поколение", като разкритикува администрацията на ЕС за това, че действа прекалено бавно при одобряването на имунизационните препарати и доставянето им по места.

Курц все пак признава заслугите на Урсула фон дер Лайен за това, че рано е поела инициативата за осигуряването на ваксините, но "вече трябва да се подготвим за бъдещите опасни мутации на Covid-19".

Датският премиер Мете Фредериксен също коментира, че двустранните споразумения от типа на това с Израел са нужни с оглед на трудностите, които страните от ЕС изпитват в последните месеци.

"Не мисля, че стратегията на ЕС може да бъде единственото решение, защото е необходимо да увеличим капацитета. Затова се радваме, че можем да започнем партньорство с Израел", казва тя.

Курц и Фредериксен планират да посетят Израел през следващите дни, за да се запознаят с имунизационната кампания на страната и да се срещнат с Бенямин Нетаняху.


Руското Външно министерство обвини администрацията на американския президент Джо Байдън във "враждебна антируска кампания" часове след като Белият дом наложи санкции заради опита за убийство на Алексей Навални.

Опозиционният лидер беше отровен с отровно бойно вещество от семейството на "новичок" на 20 август 2020 г., а веднага след прибирането си от Германия, където се възстановяваше, беше арестуван, осъден на ефективно лишаване от свобода и преместен в затворническа колония по старото дело "Ив Роше".

Американските власти наложиха санкциите след доклад на службите за сигурност, според който с висока степен на вероятност може да се предположи, че руската контраразузнавателна служба ФСБ е използвала "новичок" срещу Навални. Санкциите са наложени срещу няколко висшестоящи руски държавни служители - включително директора на ФСБ Александър Бортников, главния прокурор Игор Краснов, ръководителя на службата за изпълнение на наказанията Александър Калашников и др.

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова обвинява Белия дом в "опит за култивиране на образа на външния враг" и твърди, че отравянето на Навални е "повод за намеса във вътрешните работи на Русия".

Делото "Ив Роше", или защо Кремъл вкара Алексей Навални в затвор

"Отмъщението" на Путин: Журналистка от "Россия 1" се разходи в германския дом на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024