Сутрешни новини: Над 3100 Covid-инфекции у нас; Варна затвори театрите преди важна визита на Радев Снимка: © Pixabay

Новите случаи на Covid-19 в България са 3121, което представлява 18% от направените 17 277 теста през изминалото денонощие. Отново е висок и броят на починалите с доказан коронавирус – 95. Жертвите от началото на пандемията са 11 094.

Оздравелите са 1734, а активните носители на вируса се покачват близо до 40 хиляди.

Продължава натискът върху болниците в страната, тъй като хоспитализираните пациенти с Covid са с над 200 повече спрямо вчера – 6604. От тях 502 се лекуват в интензивни отделения заради тежко състояние.

След подновяването на масовата имунизация вчера са поставени 15 301 дози от ваксините срещу коронавирус – над 11 хил. от AstraZeneca/Oxford, 3300 от Pfizer/BioNTech и близо 400 от Moderna. Поне една доза са получили 324 446 български граждани, а напълно имунизираните са 53 859.


От днес всички ученици от 5. до 12. клас в София, Бургас, Силистра и Смолян преминават към дистанционно обучение, което ще продължи до 26 март. Ограничението вече важи за Благоевград, Враца и Ямбол.

В столицата заведенията ще работят до 22 часа, вместо до 23 ч. – част от затягане на мерките заради повишената заболеваемост от коронавирус – над 500 на 100 хил. души.

Във Варна присъствените занятия за учениците от 6-и до 12-и клас се преустановяват от 26 март. В областта от днес до 26 март затварят кина, музеи, театри, галерии, спрени са всички сценични прояви и концерти. Решението на Областния кризисен щаб е заради преминаването на границата от 300 на 100 хил. инфектирани.

На 12 март президентът Румен Радев трябваше да присъства на юбилейния спектакъл за 100-годишнината от основаването на Драматичния театър, но щабът реши да наложи мярката в последния момент, като все още не е ясно дали представлението ще се проведе онлайн. Вчера е било свикано заседание на щаба с единствена точка в дневния ред – да се затворят театри, кина и музеи. Новите инфекции в областта, според данни на РЗИ, не са били увеличени, а напротив – спаднали са на дневна база с 272 на 153 нови случая на Covid.

Шеф на варненския театър е Даниела Димова, бивш общински съветник от ГЕРБ, но тя няма общо с решението на експертите, макар да се появиха спекулации за мярка „анти-Радев“. През лятото, когато президентът посети Варна и подкрепи протестиращите срещу правителството, срещу него излезе контрапротест, воден от кмета Иван Портних (ГЕРБ).

Творческият директор на театъра Веселина Михалкова критикува хората, взели решението: "Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театърът се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Срам ме е", казва тя, цитирана от в. "Сега".


Почти шест години след убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина - делото за смъртта му ще приключи на първа инстанция. Днес Софийският градски съд ще обяви присъдата на подсъдимия Йоан Матев.

Той е обвинен за извършване на убийство с нож на 2 юни 2015 г., когато е бил непълнолетен. Прокуратурата поиска максимално възможно наказание – 12 години затвор. Преди няколко дни Матев говори за първи път след задържането си през 2017 и каза, че не е извършил убийството – разбрал за него от медиите.


Словашкият здравен министър Марек Крайчи подаде оставка заради тайната поръчка на 2 милиона дози от руската ваксина Спутник V. В началото на месеца стана ясно, че премиерът Игор Матович е действал по доставката без съгласието на коалиционните си партньори и се е договорил за неодобрената от европейския регулатор ЕМА ваксина.

„Две партии от коалиционната група поставиха ултиматум – или подавам оставка, или те напускат коалицията“, каза Крайчи. „В такава ситуация, мисля, че нямаше смисъл да споря. Не съм залепен за министерския си стол“.

Словакия е една от най-засегнатите държави от пандемията през 2021, а Крайчи беше критикуван за реакцията на правителството срещу Covid-19. Игор Матович му благодари и каза, че решението за Спутник V е добро, защото ще ускори ваксинационния план.


Свети ли лампата в НОЩ?

Колко ефикасна е комбинацията от иРНК и векторни ваксини?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024