Снимка: © Getty Images

2760 са новите регистрирани случаи на Covid-19 в България - поредна рекордна стойност, която показва разпространението на епидемията в страната. Направени са общ 9946 теста, от които 27% са новите положителни проби. 

Увеличава се и броят на хоспитализираните (2316 при 2217 в сряда), както и на пациентите в интензивните отделения на лечебните заведения (162 при 145 в сряда). 

36 души с доказан Covid-19 са починали през изминалото денонощие, като общият брой на жертвите на болестта стига 1197 души. Активните случаи са над 25 000 и надвишават броя на всички излекувани от март до края на октомври 2020 (19159). 


От 29 октомври влиза в сила новата заповед на министъра на здравеопазването, с която гимназистите и студентите бяха пуснати в 2-седмичен режим на дистанционно обучение. 

Учениците до 8 клас ще продължават да посещават училищните занятия, както и досега, след приключването на есенната ваканция на 3 ноември. 

Гимназиите и университетите минават в режим на дистанционно обучение

Нощните заведения в цялата страна ще бъдат затворени до 12 ноември; спортните състезания на открито и закрито ще трябва да се провеждат без публика. 

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти. 


Издаването на направления за бързи антигенни тестове за Covid-19 от 1 ноември вероятно ще се забави заради недовършената система за електронно здравеопазване. 

Личните лекари, които ще могат да назначават по-евтините и бързи изследвания, искат това да става само по електронен път, за да не се стигне до струпване на още повече опашки пред кабинетите им. 

Системата за електронни направления и рецепти обаче все още не е довършена и не е ясно кога ще бъде готова, пише в. "Сега". 

Още за антигенните тестове и за начините за преодоляване на струпванията пред лабораториите, прочетете тук: 

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове


Ново медицинско изследване показва връзка между недостига на витамин D и риска от Covid-19. Проучването е направено сред 216 пациенти в болница в Испания, като показва, че 50% от тях имат дефицит на витамин D. Пациентите с COVID-19 с по-ниски нива на витамин D също са имали повишени серумни нива на възпалителни маркери като феритин и D-димер. 

Един от подходите е да се идентифицира и лекува дефицит на витамин D, особено при лица с висок риск като възрастни хора, пациенти със съпътстващи заболявания и жители на домове за възрастни хора, които са основната целева популация за COVID-19, посочва един от авторите на изследването Хосе Л. Хернандес от университета на Кантабрия в Сантандер. 

Липсата на витамин D увеличава риска от Covid-19 с 54%


ООН и Световната банка призоваха държавите да оставят училищата си отворени по време на пандемията въпреки риска от инфекция. В общ доклад двете организации предупреждават, че лишаването на децата от нормален учебен роцес е довело до негативни ефекти върху образованието им. 

В някои страни с по-ниски доходи учениците са останали без присъствени занятия в продължение на 4 месеца, а много от семействата нямат достатъчно възможности да продължат обучението на децата си в домашни условия. 

ООН и Световната банка настояват за незабавни инвестиции в училищните системи, за да се преодолее неравенството между образователното ниво в богатите и бедните страни. 

Франция и Германия, които върнаха частичен национален lockdown в сряда, обявиха, че няма да затварят повечето училища и детските градини. 

Макрон обяви повторна карантина: "Чака ни още по-смъртоносна вълна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба