Снимка: © Getty Images

2760 са новите регистрирани случаи на Covid-19 в България - поредна рекордна стойност, която показва разпространението на епидемията в страната. Направени са общ 9946 теста, от които 27% са новите положителни проби.

Увеличава се и броят на хоспитализираните (2316 при 2217 в сряда), както и на пациентите в интензивните отделения на лечебните заведения (162 при 145 в сряда).

36 души с доказан Covid-19 са починали през изминалото денонощие, като общият брой на жертвите на болестта стига 1197 души. Активните случаи са над 25 000 и надвишават броя на всички излекувани от март до края на октомври 2020 (19159).


От 29 октомври влиза в сила новата заповед на министъра на здравеопазването, с която гимназистите и студентите бяха пуснати в 2-седмичен режим на дистанционно обучение.

Учениците до 8 клас ще продължават да посещават училищните занятия, както и досега, след приключването на есенната ваканция на 3 ноември.

Гимназиите и университетите минават в режим на дистанционно обучение

Нощните заведения в цялата страна ще бъдат затворени до 12 ноември; спортните състезания на открито и закрито ще трябва да се провеждат без публика.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.


Издаването на направления за бързи антигенни тестове за Covid-19 от 1 ноември вероятно ще се забави заради недовършената система за електронно здравеопазване.

Личните лекари, които ще могат да назначават по-евтините и бързи изследвания, искат това да става само по електронен път, за да не се стигне до струпване на още повече опашки пред кабинетите им.

Системата за електронни направления и рецепти обаче все още не е довършена и не е ясно кога ще бъде готова, пише в. "Сега".

Още за антигенните тестове и за начините за преодоляване на струпванията пред лабораториите, прочетете тук:

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове


Ново медицинско изследване показва връзка между недостига на витамин D и риска от Covid-19. Проучването е направено сред 216 пациенти в болница в Испания, като показва, че 50% от тях имат дефицит на витамин D. Пациентите с COVID-19 с по-ниски нива на витамин D също са имали повишени серумни нива на възпалителни маркери като феритин и D-димер.

Един от подходите е да се идентифицира и лекува дефицит на витамин D, особено при лица с висок риск като възрастни хора, пациенти със съпътстващи заболявания и жители на домове за възрастни хора, които са основната целева популация за COVID-19, посочва един от авторите на изследването Хосе Л. Хернандес от университета на Кантабрия в Сантандер.

Липсата на витамин D увеличава риска от Covid-19 с 54%


ООН и Световната банка призоваха държавите да оставят училищата си отворени по време на пандемията въпреки риска от инфекция. В общ доклад двете организации предупреждават, че лишаването на децата от нормален учебен роцес е довело до негативни ефекти върху образованието им.

В някои страни с по-ниски доходи учениците са останали без присъствени занятия в продължение на 4 месеца, а много от семействата нямат достатъчно възможности да продължат обучението на децата си в домашни условия.

ООН и Световната банка настояват за незабавни инвестиции в училищните системи, за да се преодолее неравенството между образователното ниво в богатите и бедните страни.

Франция и Германия, които върнаха частичен национален lockdown в сряда, обявиха, че няма да затварят повечето училища и детските градини.

Макрон обяви повторна карантина: "Чака ни още по-смъртоносна вълна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера