Сутрешни новини: Оранжев код за валежи в София и още 2 области; Джеф Безос излита в космоса Снимка: © Getty Images

Ден преди новото Народно събрание да започне работа - парламентарните групи се събират, за да обсъдят кандидатурите си за председател на НС.

От "Има такъв народ" не потвърдиха, че отново ще предложат Ива Митева, която беше председател на 45-ото Народно събрание, съобщава БНТ. Ясно е само още, че „Изправи се! Мутри вън!“ отново ще издигнат Татяна Дончева за зам.-председател и биха подкрепили евентуална кандидатура на Ива Митева.

В понеделник стана ясно, че 46-ият парламент ще продължи да работи в старата сграда.


Поройният дъжд създаде проблеми и в София, където бяха наводнени няколко метростанции, сред които „Западен парк“. Канализацията не е успяла да поеме огромното количество вода, но до спиране на мотрисите не се е стигнало.

В столицата са получени 42 сигнала за наводнения. Няма данни за пострадали.

Бурята в Северозападна България продължи да нанася щети. В рамките на 15 минути в с. Рогозен (Врачанско) се е изляло голямо количество дъжд, а след това започнали да падат ледени топчета с големината на яйце, предаде bTV. Паднали дървета са блокирали пътни артерии, нанесени са повреди по покриви, прозорци на къщи и автомобили.

В Монтана силният вятър повали дървета, скъса жици и остави няколко населени места без ток. В тази област, плюс София и Враца, днес е обявен оранжев код, а в 19 други области той е жълт.


Новите случаи на Covid-19 в България са 113, което представлява 0,62% от направените през изминалото денонощие 18 183 теста.

Трима души с доказан коронавирус са починали, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 177, според официалната статистика. Оздравели са още 189 души, а активните случаи са 7538.

В болници се лекуват 739 пациенти с Covid, а от тях 88 се намират в интензивни отделения.

Желанието на българите да се ваксинират остава ниско – 7779 са новите поставени дози от препаратите. Общо 877 158 души са напълно имунизирани (около 12,5% от населението).


Френското правителство одобри проектозакона, чиято цел е да накара неваксинираните граждани да се имунизират срещу Covid-19. Говорителят на кабинета Габриел Атал заяви, че той е бил разгледан на среща на министрите и следващата седмица ще бъде представен в парламента.

Планът е на президента Еманюел Макрон. Според неговото нареждане – от 12 юли имунизациите станаха задължителни за служителите на социални домове, а до 15 септември всички работници в сферата на здравеопазването трябва да са си поставили един от препаратите.

Планът на Еманюел Макрон: Ако искаш социален живот, трябва да се ваксинираш

От началото на август здравният пропуск (ваксина, отрицателен PCR или преболедуване на вируса) ще е задължителен при влизане в ресторанти, кафенета, спортни зали, търговски центрове, във влакове, пътуващи на дълги разстояния, самолети, в болници и домове за грижи.

От 30 август здравният пропуск ще се прилага и за деца между 12 и 17 г.

Идеите на властите предизвикаха масови протести във Франция и обвинения срещу Макрон от страна на опозиционни политици. Кабинетът обаче казва, че държавата навлиза в „четвърта вълна“ на пандемията и тези мерки са повече от нужни.


Основателят на Amazon Джеф Безос ще излети в космоса в 16 ч. българско време във вторник (20 юли). Това ще е първият пилотиран полет на ракетата New Shepard, разработена от компанията му Blue Origin.

На борда се качват още брат му Марк Безос, 82-годишната Уоли Фънк, която ще стане най-възрастният човек, летял в космоса, и 18-годишният студент Оливър Дамен от Нидерландия. Той също ще счупи рекорд и ще е най-младият човек в космоса.

Полетът ще продължи около 11 минути, като хората на борда ще са в безтегловност в продължение на повече от 180 секунди. След излитането от Тексас капсулата ще бъде изстреляна на 100 км над Земята.

На 11 юли бизнесменът и основател на Virgin Ричард Брансън вече полетя в космоса със своята компания Virgin Galactic.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024