Сутрешни новини: Отново над 2000 заразени с Covid за ден; Байдън обяви "нова ера" във външната политика на САЩ Снимка: © Getty Images

БСП ще проведе последната политическа консултация с друга партия в качеството си на мандатоносител. Социалистите ще се срещнат с „Има такъв народ“, въпреки че от партията на Слави Трифонов вече обявиха категорично, че няма да подкрепят правителство с третия мандат.

Подкрепа отказаха и от „Демократична България“, които вчера дори не се явиха на предвидените консултации с БСП.

Процедурата обаче продължава въпреки нулевите шансове. В четвъртък БСП ще свика събрание на Националния съвет, коалиционните партньори и депутатите от парламентарната група, за да реши какво да прави с третия мандат.


На Председателски съвет в парламента ще бъде обсъдена датата за първия тур на президентсктие избори. След дискусиите финалното решение ще бъде внесено като точка от дневния ред на парламента.

Очаква се депутатите да се обединят около датата 14 ноември, както обяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред bTV във вторник.

При подобен сценарий балотажът ще бъде на 21 ноември. Независимо дали предстоящите избори ще са 2 в 1, или в последователни седмици, държавата е готова да организира вота, увериха от служебния кабинет.


За второ поредно денонощие новите случаи на коронавирус в България надвишават две хиляди. В сряда системата на МЗ отчита 2053 инфекции, което представлява 7,7% от направените тестове.

Починали са 56 души с диагноза Covid-19, 670 са оздравели, а активните случаи вече са повече от 31 хиляди.

Представете си: два автобуса катастрофират и 109 български граждани умират

Пациентите с коронавирус в българските болници продължават да се увеличават като брой, достигайки до 3738. От тях 324 се лекуват в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени 13 494 дози от ваксините. Общо 1 172 184 български граждани са напълно имунизирани (около 16,7% от населението).

Covid-ваксините: Възрастните българи отново останаха на дъното в ЕС


Виктория Томова отпадна от US Open след трисетова загуба от световната №98 Лорън Дейвис в първи кръг от надпреварата. Българката изигра много силен втори сет, но това не се оказа достатъчно и тя бе елиминирана в тази фаза от турнира за втора поредна година.

И двете опонентки записаха по три аса, като Томова отстъпваше значително по отношение на реализираните уинъри (12-26), но за сметка на това направи много по-малко непредизвикани грешки от Дейвис (34-54). Втората ни ракета бе почти безупречна при възможностите си за пробив, реализирайки три от четири (75%), но това се оказа недостатъчно, тъй като американката материализира четири от 11-те си брейкпойнта (36%).

Българското участие при жените в последния турнир от Големия шлем за годината приключи, след като вчера Цветана Пиронкова отпадна след поражение от Дария Касаткина.


Американският президент Джо Байдън направи обръщение към нацията, в което заяви, че изтеглянето от Кабул поставя началото на нова ера във външната политика на САЩ.

От столицата на Афганистан бяха евакуирани 124 хиляди души в рамките на 17 дни, след като талибаните поеха контрол над властта. В този период „Ислямска държава“ извърши два смъртоносни бомбени атентата, последвани от ответна американска реакция.

„Решението за Афганистан не е просто за Афганистан. Това е край на една ера на големи военни операции, с които се целеше да се поправят други държави“, каза Байдън.

„Когато встъпих в длъжност, талибаните се намираха в най-силната си военна позиция от 2001 г. насам, контролирайки половината страна. Така че ни беше оставено простото решение или да последваме обявеното от предходната администрация изтегляне от Афганистан, или да кажем, че не напускаме. Тогава щяхме да доведем още десетки хиляди военни и да се върнем към войната. Никога нямаше да продължа тази война“, заяви президентът на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024