Сутрешни новини: "Партиите на протеста" се обединиха за бюджета на НЗОК; Две тийнейджърки на финал на US Open Снимка: © Getty Images

Предстои Народното събрание да продължи работата си по обсъждане и гласуване на бюджета на Здравната каса в петък.

Повече от 13 часа продължи вчерашното заседание на депутатите. Обсъждането отново беше придружено със скандали и взаимни обвинения. "Има Такъв Народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България" обвиниха ГЕРБ, ДПС и БСП в процедурни хватки срещу актуализацията на бюджета на НЗОК и напуснаха демонстративно залата. На общ брифинг те критикуваха статуквото, че минира работата на следващото правителство и слага „спирачка“ на съдебната реформа.

Депутатите повториха сценария отпреди два дни с бюджета на ДОО, като подкрепиха предложения за бюджета на НЗОК, които преди това се били отхвърлени от бюджетната комисия. Проблемите с бюджета на здравната каса тръгнаха от липсата на актуални числа за приходите покрай изненадите в пенсиите и бюджета на ДОО. Заради различния модел на актуализиране на пенсиите – през декември вместо от октомври, приходите от здравноосигурителни вноски ще са по-малко с 34 млн. лв.

Бюджет 2021 също трябва да влезе в пленарната зала, след като бъде разгледан в бюджетната комисия. Предложението на служебното правителство предвижда повече пари за икономическата, мигрантската и здравната криза.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прави втори опит да попълни 10-членната квота на България в Европейската прокуратура.

В два последователни дни съдебните кадровици изслушват 19-те кандидати, желаещи да са част от екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а по-късно в петък ще станат ясни имената им. Кьовеши вече одобри кандидатурите на четирима български прокурори, които да работят за офиса ѝ, но отхвърли другите шест предложения.

Сред вече одобрените магистрати за Европейската прокуратура е Вероника Трифонова, която беше обвинена от Николай Хаджигенов и комисията за полицейското насилие в парламента, че е "подминала" побоя над протестиращи от лятото на 2020 г. Останалите трима делегирани европейски прокурори от България са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1629, което представлява 6,6% от броя на направените тестове за едно денонощие.

Починалите с диагноза коронавирус са 52, оздравели са 1268 души, но активните случаи остават над 36,5 хиляди.

В болници се лекуват 4500 пациенти с Covid, от които 378 се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени 11 918 дози от ваксините. Общо 1 225 164 български граждани са напълно имунизирани (около 17,5% от населението).

Кои са задължителните имунизации в България - и защо ваксините за Covid-19 не са сред тях


Две тийнейджърки, родени през 2002 г., ще играят на финала в последния за годината турнир по тенис от Големия шлем US Open.

Канадката Лейла Фернандес се класира на дебютния си финал на „мейджър“, след като надигра поставената под №2 в Ню Йорк Арина Сабаленка със 7-6 (3) 4-6 6-4. Това е най-голямото постижение в кариерата на Фернандес, която е №73 в света и до момента има една титла на ниво WTA – в Монтерей.

Също като нея, Ема Радукану започна от квалификациите на турнира и достигна до заключителната фаза без загубен сет. 18-годишната британка с баща румънец и майка китайка надигра Мария Сакари от Гърция с 6-1 6-4. На финала в събота тийнейджърките ще играят за дебютна титла от Големия шлем.

Четете още в TennisKafe.com.


Китайският президент Си Дзинпин проведе разговор по телефона с американския си колега Джо Байдън за първи път от седем месеца насам. От Белия дом обявиха, че двамата лидери са имали „широка и стратегическа дискусия, в която са обсъдили теми, където интересите им се припокриват“.

Това е едва вторият им разговор, откакто Байдън стана президент през 2021 г. Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати - особено по темите с търговията, пандемията и шпионажа.

„Президентът Байдън даде ясен знак, че дискусията е част от продължаващите усилия на САЩ да управляват разумно конкуренцията между Вашингтон и Пекин“, обявиха от Белия дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024