Сутрешни новини: "Пирогов" отделя цял етаж за лечение на заразен с Covid персонал; Италия излезе на протест срещу мерките Снимка: © Getty Images

"Пирогов" отделя цял етаж за лечение на хора от персонала, заразени с Covid-19. През последните две денонощия общо 61 медици от лечебното заведение са дали положителни проби, обяви директорът Асен Балтов пред bTV.

2243 нови случая на Covid и 42 починали в България

"За съжаление, не е добра обстановката. За двете последни денонощия имаме общо 61 заразени души от персонала. Ще има обособени два етажа – за пациенти, които ще бъдат лекувани с техните основни заболявания и с Covid, а един етаж ще бъде изцяло на персонала на "Пирогов". Тези без симптоми ще са на домашно лечение. Има 79 пациенти в отделението за Covid и 5 в интензивно", каза той.

60 медици от "Пирогов" са активни носители на Covid заради плановия прием на пациенти

Неврологията затваря за две седмици, едната травматологична клиника също е затворена. Причината, според Балтов, е дифузното разпространение на заразата между отделенията, дошло при плановия прием на пациенти. Той вече е забранен в "Пирогов", както обяви директорът още вчера в интервю за NOVA.


Новите мерки срещу Covid-19 изкараха италианците по улиците на масови протести. В цялата страна в понеделник вечер избухнаха демонстрации и се стигна до насилие. Протестиращите палиха факли, щурмуваха магазини и крещяха „Свобода!“, предаде Reuters.

В няколко големи града имаше сблъсъци между граждани и полиция. В Торино демонстрантите хвърляха коктейли Молотов към служителите на реда, а в Милано униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат недоволните граждани. В Неапол също имаше сблъсъци, а в Рим, Палермо и още десетки градове също се проведоха протести.

Демонстрациите започнаха малко след като правителството взе решение да затвори всички спортни зали и кина. Баровете, ресторантите и кафенетата трябва да спрат да обслужват маси след 18:00 ч. Магазините остават отворени. По-голяма част от средните училища ще преминат към онлайн обучение.

Заразените с Covid-19 в Италия са вече 542 789, а смъртните случаи – над 37 хиляди.


От днес всички граждани на Чехия трябва да се съобразяват с новия вечерен час. Правителството го наложи от 21:00 до 05:00 ч., за да опита да спре разпространението на коронавируса. Според управляващите – ограниченията, действащи до момента не са дали нужния резултат.

През последните 14 дни страната отчете нови 1284 заразени на 100 хиляди от населението – това е най-високата цифра сред всички държави в Европейския съюз.

Двете лица на Прага: Какво обърка Чехия в борбата срещу пандемията

Чехия беше давана за пример по време на първата вълна на Covid-19 през пролетта. Седем месеца по-късно обаче страната свикна да отчита по 15 000 нови случая на ден и има втория най-висок брой заразени на глава от населението в целия свят.


Американският сенат одобри Ейми Кони Барет за съдия във Върховния съд. 48-годишната жена заема мястото на Рут Бейдър Гинсбърг, която десетилетия наред бе икона за либералите, но почина миналия месец.

Католичка и майка на 7 деца може да заеме мястото на Рут Бейдър Гинсбърг

Назначението на Барет се смята за победа на президента Доналд Тръмп няколко дни преди изборите. С него той осигурява консервативно мнозинство в най-висшата съдебна институция в САЩ.

След вота Барет положи клетва на церемония на открито в Белия Дом. Тя е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Барет е третата номинация на президента Доналд Тръмп за Върховния съд.

Тръмп определи потвърждаването на номинацията като „ден от голямо значение.“ Барет, която е религиозен консерватор, обеща да отстоява независимостта на съдебната система.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024