Чехия беше давана за пример по време на първата вълна на Covid-19 през пролетта. Седем месеца по-късно обаче страната свикна да отчита по 15 000 нови случая на ден и има втория най-висок брой заразени на глава от населението в целия свят.

В неделя броят на положителните проби за първи път от седмица насам падна под 10 хиляди. Здравните власти в Прага регистрираха 7301 нови случая, а жертвите в страната с население 10,6 млн. станаха 2201, пише Prague Morning. Активни носители на вируса са 158 515 души.

По принцип гражданите посещават северните покрайнини на Прага, за да се любуват на природата, но сега там се простира призрачна полева болница, изградена от военните за едва седем дни. В неделя тя официално бе обявена за филиал на главната Инфекциозна болница в столицата.

„Задачата ни е да намалим заетостта на градските болници“, казва пред BBC полковник Ладислав Слехта, който командва медицинската агенция на чешката армия, построила съоръжението. „Тук трябва да създадем такива условия, че да могат да се приемат сериозно болни пациенти и, разбира се, да се спасят животите им“.

Полевата болница разполага с 500 легла, с 10 инфекциозни отделения и със скенер. Ако е нужно, в нея са готови да работят 200 души от армейския медицински персонал – сред които 20 лекари и 70 медицински сестри.

Полковник Слехта е свикнал да изгражда подобни съоръжения в Афганистан или Ирак, не в покрайнините на чешката столица.

„В момента няма време да мислим за емоции. Но съм сигурен, че те са налице, защото ситуацията е наистина необикновена“, споделя той пред BBC. „Обсъждахме го и се върнахме назад в историята, за да видим кога е бил последният път, в който е било построено такова съоръжение. Стигнахме до извода, че се е случило чак по време на Първата световна война“.

Гледката в полевата болница включва респиратори, скрити в зелени метални контейнери. Не са прикрепени към никого, засега. Няколко зали със стотици празни легла, подредени в редици с висока прецизност, що се отнася до отстоянието помежду им. Медицински монитори, които издават прословутия си звук и създават ехо в празните помещения.

Малко по-надолу, в центъра на Прага, светът е различен. Стотици хора се разхождат край река Вълтава, радват се на есенното слънце, хранят лебедите, пазаруват и не спазват социална дистанция, пише кореспондентът на BBC в чешката столица. Може би всеки от тях разбира заповедите на здравните власти по различен начин.

В сряда правителството нареди на всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост, да затворят врати. Работят само супермаркети, аптеки, магазини за животни и тези, които продават IT-устройства. Ресторантите, кафенетата и баровете не обслужват маси, а след 20:00 ч. напълно затварят – дотогава могат да се вземат само поръчки за дома.

Всички училища преминаха към онлайн обучение. За разлика от пролетта, сега няма ограничения при преминаването на чешка територия, въпреки че влизането с туристическа цел е забранено.

„Това е като обикновена настинка, само че малко по-силна“, казва пред британската медия гражданин на Прага, който твърди, че е изучил сам вируса, използвайки източници като сайта на СЗО. „Влади сме и не ни е страх от него“, добавя приятелката му. „Правим всичко нужно за нашето здраве – тренираме, храним се правилно и смятаме, че това е най-голямото оръжие срещу заразата“.

Усилията на чехите да се справят с коронавируса претърпяха удар от човека, който ги задвижва. Здравният министър Роман Примула подаде оставка след много кратък период на поста. Той бе хванат от „папараци“ от таблоида „Блеск“ да влиза в ресторант около полунощ, без да носи маска. Всички ресторанти затварят за клиенти след 20:00 ч.

Здравният министър на Чехия си отива, след като наруши собствените си заповеди

Примула дълго обясняваше, че просто е преминал през заведението, за да се срещне с член на управляващата партия ANO. Накрая нямаше друг избор, освен да си тръгне по време на най-страшната част от кризата.

Хората са изморени от пандемията, смята д-р Мери Бърн – личен лекар от квартал Карлин в Прага. Според нея обаче гражданите не трябва да показват толкова голяма незаинтересованост от случващото се в момент, когато разпространението на Covid излиза извън контрол.

„Наистина е разочароващо. Понякога много се ядосвам, защото всички тези усилия от пролетта изглеждат просто отшумели. Вирусът все още е тук, а оттогава насам нещата се влошиха значително“, споделя тя.

Бърн, която е работила 15 години във Великобритания, казва, че ѝ се налага да помага и в различни болници в града. Като повечето лекари, не вярва, че най-лошият сценарий предстои. По думите ѝ – Чехия има много повече свободни болнични легла на глава от населението от някои развити страни. Казва още, че медиците може и да са изправени на предела на възможностите си, но няма да се предадат.

Някои учени в страната обаче не са чак такива големи оптимисти. Преди няколко седмици онлайн картата на Чехия показваше много зелени зони. Сега обаче е напълно червена.

„Нашето очакване е, че малките болници ще бъдат претоварени след няколко дни, а големите – след няколко седмици“, казва пред BBC изследователят и автор Петр Лудвиг, който живее в Прага и в Ню Йорк.

Тази прогноза беше повторена няколко дни по-късно по телевизията от ръководителя на Асоциацията на медиците, който каза, че Covid-19 сега е втората най-често срещана причина за смъртност сред чехите.

Лудвиг е събрал няколко десетки учени, сред които водещи епидемиолози, вирусолози и микробиолози от страната, и е създал инициатива, наречена „Спасете Чехия“. Експертите призовават хората да поемат лична отговорност и да останат колкото се може по-дълго у дома, да носят маски навсякъде и да спазват препоръките на здравните власти.

Ако това не се случи, експертите изчисляват чрез математически модел, че настоящият брой смъртни случаи от Covid-19 – 2200, ще достигне до 15 хиляди до Коледа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си