Сутрешни новини: Под 4,5% са положителните Covid-тестове у нас; Гърция отваря за туристи и облекчава мерките Снимка: © Unsplash

Продължава тенденцията за спад на заболеваемостта от Covid-19 в България – през изминалото денонощие са регистрирани 506 нови случая, което представлява по-малко от 4,5% от направените 11 247 теста.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са 44, с което жертвите от началото на пандемията станаха 17 194. Оздравелите през изминалото денонощие са 2853, а активните случаи вече паднаха почти до 36 хиляди.

Отбелязва се и пореден спад на броя хоспитализирани пациенти – 5114 души с Covid се лекуват в българските болници (при 5250 вчера). От тях 516 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Отново е отчетен висок брой поставени дози от ваксините – общо 37 759. Над 1,07 млн. са хората с минимум една получена доза, а от тях напълно имунизирани са 387 980 (около 5,6% от населението).


Прокуратурата е образувала дело по случая с пребития кмет на с. Белгун Благомир Станев. Самият той е дал показания и се очаква до края на другата седмица за има резултат от разследването, съобщи в. „Сега“.

По досъдебното производство все още се събират доказателства и се разпитват свидетели, казва пред изданието говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич – Милена Любенова.

Скандалът в ГЕРБ-Каварна: Побой, унижения, заплахи и среднощен телефонен тормоз

Станев разказа преди месец, че в нощта след изборите на 4 април е бил привикан в партийния офис на ГЕРБ в Каварна. Казали му, че там го чака кметицата на града, но той бил посрещнат от председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев. Станев твърди, че именно последният започнал побоя над него, а Стоянов снимал с телефона си.

Причината, според кмета на Белгун, е, че в селото били отчетени гласове за ДПС, а той се познавал с местния координатор на партията.

Йордан Стоянов отрича да е присъствал на подобна случка с участието на Станев. Няколко общински съветници поискаха оставката му, но след тайно гласуване той запази поста си на председател.


Гърция започва туристическия си сезон днес – отваря за туристи и облекчава вътрешните ограничителни мерки срещу Covid-19.

Премахват се ограниченията за движение между областите, намалена е и продължителността на вечерния час – той ще започва 30 минути след полунощ, вместо в 23 ч., както досега. Отпада необходимостта гражданите да доказват пред властите основателни причини за пътувания.

Търговските обекти ще заработят, като единственото изискване е да приемат по един клиент на 25 кв. м площ.

Хората, които искат да пътуват до островите по море или по въздух, трябва да притежават сертификат за ваксинация, негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над пет години ще бъдат задължени да спазват тези условия.


Израелската армия увеличава капацитета си покрай ивицата Газа и се готви за сухопътна операция в палестинските територии на петия ден от началото на конфликта.

„Хамас“ продължава да изстрелва ракети към Тел Авив и още градове, а армията на Израел е подготвена, но все още не е влязла на територията на Газа. Според репортер на BBC в района – властите са мобилизирали малки военни кораби, изтребители и хеликоптери.

Над 100 души са убити в Газа от началото на конфликта, а 7 са жертвите в Израел. Междувременно израелците продължават сблъсъците с арабското малцинство в цялата страна, което се разбунтува заради опитите на местните власти да изгонят палестински граждани от Източен Йерусалим – това е и моментът, който сложи началото на ракетните удари от Газа.

Министърът на отбраната Бени Ганц нареди „масово въоръжаване“ на силите за сигурност, които да спрат протестите. Арестувани са над 400 души.

В петък сутринта премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че военните операции на Израел срещу палестинската армия в Газа ще продължат, докато е нужно. По думите му, „Хамас“ – ислямистката групировка, която управлява ивицата – „ще плати тежка цена“. Говорител на противника отвърна, че движението е готово „да научи израелската армия на сурови уроци“.

Железният купол: Щитът на Израел срещу ракетни атаки

Експлозиите на ракети над Израел продължават, като голяма част от тях са улавяни от защитната система „Железен купол“. Ракетите са насочени към Тел Авив, Ашкелон, Ашдод, Беер Шева, Явне и други градове.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуално заседание в неделя по въпроса с увеличаващото се насилие между Израел и палестинците, обявиха дипломати, цитирани от AFP. Първоначално заседанието беше планирано за днес, но Съединените щати настояха то да бъде отложено. САЩ са един от ключовите съюзници на Израел.


Напълно ваксинираните американци вече не е нужно да носят маски на повечето закрити и открити места. Препоръките бяха представени от директора на CDC Рошел Валенски, а президентът Джо Байдън нарече това "страхотен ден за Америка".

"Страхотен ден за Америка": Ваксинираните свалят маските на открито и закрито

"Всеки, който е напълно ваксиниран, може да участва в дейности на закрито и на открито без маска или физическа дистанция. Ако сте напълно ваксинирани, можете да започнете да правите това, което спряхме да правим заради пандемията. Всички с нетърпение очаквахме този момент, когато можем да се върнем към някакво усещане за нормалност", заяви Валенски.

Ваксинираните американци ще продължат да носят маски, ако това е изискване от федералните или регионалните закони, както и от местните бизнес правила. Трябва да са с предпазни средства и в обществения транспорт, летищата и гарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024