Сутрешни новини: Пускат блокираните във Великобритания българи; Мъск: Apple отказа да придобие Tesla Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 1799, а направените PCR-тестове – 6233. Това означава, че под 29% от взетите проби през изминалото денонощие са дали положителен резултат.

Починалите с доказан Covid са 114, а жертвите, свързани с пандемията, станаха 6879. За последното денонощие оздравели са 2424 души, което прави всички излекувани от коронавирус над 105 хиляди.

Активни носители на вируса са 82 302 души, а броят на пациентите с Covid, настанени в болници намалява с малко до 6123. От тях 526 души се нуждаят от интензивно лечение.

Антигенните тестове най-после ще влязат в Covid-статистиката

Във вторник стана ясно, че PCR тестовете ще се приравнят с антигенните проби. Лицата с позитивен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на Covid-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина.


Около 200 българи с тежкотоварни камиони бяха блокирани на границата между Великобритания и континентална Европа заради затварянето ѝ между Обединеното кралство и Франция още в неделя, предаде кореспондентът на bTV от Острова. Причината бяха противоепидемичните мерки, свързани с новия щам на коронавируса.

От полунощ обаче нашите съграждани, а и хиляди други хора, получиха възможност да се придвижат към Европа. В 00:00 ч. беше вдигната блокадата на френско-британската граница. След дълги преговори Париж и Лондон се споразумяха трафикът да бъде подновен поне до 6 януари, пише BBC.

Сега вече е разрешено преминаването, но само след представянето на отрицателен PCR тест за коронавирус, направен в рамките на последните 72 часа. Приемат се и отрицателни антигенни тестове, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Лондон – вчера на границата край Дувър са били блокирани и българи, пътуващи с личните си автомобили. Всички са в добро състояние и се очаква скоро да преминат към Европа.

От посолството споделят още, че в интернет се разпространяват фалшиви съобщения за чартърен полет за български граждани. Зложелатели са изисквали и такса от нашите сънародници. От мисията подчертават, че на този етап те не планират такъв полет и че категорично не изискват заплащане. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон. Към момента всички полети от Обединеното кралство до България са преустановени заради новия щам на Covid-19.


Основателят на Tesla Илън Мъск твърди, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук е отказал да говори с него за евентуално придобиване на компанията му преди време, най-вероятно през 2017 г.

Създателят на SpaceX написа в Twitter, че преди три години се е свързал с технологичния гигант в опит да иска придобиване на Tesla, която е претърпявала „най-тъмните си дни“. Мъск сподели още, че компанията е страдала финансово, докато е изграждала своята електрическа кола Model 3. По това време фирмата на Мъск е оценявана на 60 млрд. долара – една десета от сегашното си състояние.

„Той отказа да проведем срещата“, написа основателят на Tesla относно Тим Кук. Няма отговор от директора на Apple или от компанията му. Източник на Financial Times казва, че Мъск наистина е опитал да води разговори с Кук, но не си спомня точната дата.

По време на финансовата криза Мъск е казал на своите служители, че това е период на „адски слаба продукция“, пише BBC. Седмици след това той публикува в Twitter, че е спал на покрива на един от заводите, докато работи.

Ще има ли автомобил с марка Apple: Тайните и разкритията около проект "Titan"

Предполага се, че поводът за новата публикация на Мъск е информацията, че Apple си е поставила за цел да създаде електромобил със своя собствена батерия до 2024 г.


Шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca съобщи, че ваксината ѝ срещу Covid-19, разработена заедно с учени от Оксфорд, може да бъде ефикасна срещу новооткрития щам на коронавируса, предаващ се по-бързо от нормалния вариант.

„AZD1222 (б.а. – кандидатът за ваксина) съдържа генетичен материал от „шиповия протеин“ на SARS-CoV-2 и промените в генния код при този нов щам не променят структурата на „шиповия белтък“, сподели представител на AstraZeneca в имейл до Reuters.

Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid

Той добави, че ваксината на компанията тренира имунната система да „разпознава много различни части на „шиповия протеин“, така че да елиминира вируса, ако го открие“. Препаратът на AstraZeneca е с 62-процентова ефективност, показаха клиничните тестове, но при правилно дозиране може да достигне до 90%.


Звездата на „Барселона“ Лионел Меси подобри един от най-значимите рекорди във футбола. Аржентинецът отбеляза своя гол №644 за каталунците и така се превърна в играча с най-много попадения за един отбор в историята.

Той отбеляза при победата с 3:0 срещу „Реал Валядолид“ и по този начин изпревари друга голяма легенда – Пеле. Бразилецът, който е трикратен световен шампион, има вкарани 643 гола за „Сантос“ в периода 1956-1974 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024