Снимка: © Getty Images

1382 положителни проби или 9,81% от всички тестове са новите случаи на коронавирусна инфекция в България. Броят на новозаразените е значително по-нисък на фона на хората, които са регистрирани като излекувани след пика на третата вълна - 3013 за последния ден. 

96 души с Covid-19 са починали през изминалото денонощие, като общият брой на фаталните случаи стана 16 278. В болница остават 7168, а в интензивни отделения - малко под 700 души. 

В сряда е постигнат рекорд по броя на поставените дози от ваксините - общо 25 355, като най-голям брой от тях са в София. Напълно имунизираните граждани са 190 535 (2,72%). 


В четвъртък Народното събрание ще направи втори опит да приеме промените в Изборния кодекс, след като заседанието в сряда беше провалено от ГЕРБ, БСП и ДПС. 

От вчерашния вариант на дневния ред е отпаднало разглеждането на промени в Закона за политическите партии, които трябва да намалят стойността на партийните субсидии. Няма да се обсъжда и предложението за създаване на анкетна комисия за "Росенец", срещу която протестира ДПС. 

Това е последният работен ден на парламента преди Великденските празници. Депутатите вече гласуваха да отпадне традиционната им 10-дневна ваканция. 

Слави Трифонов: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо трябваше да върнем мандата


Междувременно в парламента бяха внесени два законопроекта за промяна на прага на оборота, при който компаниите са длъжни да се регистрират по ДДС. 

"Демократична България" предлага той да се увеличи от 50 000 лв. на година до 166 000 лв. на година. 

Мария Капон от "Изправи се! Мутри, вън" е внесла свое предложение, което вдига бариерата за задължителна регистрация на 200 000 лв. 

Проектите са внесени в деловодството на Народното събрание, но все още не са обсъждани в Комисията по финанси. 


Гърция започва да разхлабва мерките за ограничение на Covid-пандемията от 3 май във връзка с подобряването на обстановката в някои региони на страната и началото на туристическия сезон. 

От понеделник ще могат да работят кафенетата и ресторантите, които ще обслужват клиенти само в откритите си части и ще имат вечерен час от 23 ч. Служителите ще бъдат тествани за Covid поне веднъж в седмицата. 

Ще бъде разрешено пътуването извън общината по местожителство, но остава задължението за изпращане на SMS при излизане от дома, а екскурзии не могат да се правят извън съответната област. Туристите ще бъдат задължени да спазват действащите мерки в страната.

Гърция отменя карантината за пристигащи от България и ЕС


Строителството на нова частна спортна база върху стадион "Кривуля" в Бояна от Даниел Боримиров ще бъде спряно временно след протестите на местните житители. 

Главният архитект на район "Витоша" Мирослав Русев е подписал заповед, с която отменя разрешението за строеж на комплекса. В документа се посочва, че инвестиционният проект за съществени изменения след издадено строително разрешение не е заведен от възложителя - Столична община съгласно изискването на Закона за устройство на територията. В същия инвестиционен проект като възложител е посочено сдружение "Спортен клуб Витоша 2015", но то не е собственик на имота, не е лице, на което е учредено право на строеж в чужд имот, или лице, кото има право да строи в чужд имот. 

"Една стъпка напред към опазване на стадиона в Бояна за жителите на квартала и общината. Но тази заповед не заменя нашето предложение с Яна Тодоранова за решение на СОС за разваляне на договорите за ползването му", казва Тома Белев, който споделя новината за спирането на строителството върху общинския терен. 

0,22 лв. наем на кв.м. в "Бояна": Защо кварталът се бунтува срещу спортния комплекс на Боримиров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.