Сутрешни новини: Талибаните нарушиха обещанието да не търсят "отмъщение"; Бомбена заплаха блокира Капитолия Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 9 ч. втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Те обявиха, че ще го върнат веднага, но преди това – в 8:30 ч. – ще представят състав на кабинет. Няма да го внесат при президента, а само ще покажат проектоминистри за „сравнение“ с предложените от ИТН.

"Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим за министър-председател Дани Митов и ще представим отпред пред президентството състав на кабинет, за да може хората да сравняват. И веднага ще върнем мандата, така както сме заявили“, каза Бойко Борисов преди седмица.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1371, което представлява 6,54% от направените тестове през изминалото денонощие.

Починалите с диагноза коронавирус са 27, а оздравелите – 249. Активните случаи продължават да растат до 19 214.

В болници се лекуват 2161 пациенти с Covid, а от тях 194 се намират в интензивни отделения.

През последните 24 часа са поставени 12 132 дози от ваксините. Напълно имунизирани са 1 102 320 български граждани (около 15,7% от населението).

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще влезе в т.нар. "оранжева" зона и ще се наложат нови мерки. Вчера от МЗ публикуваха заповед, според която заведения, конгресни зали, театри и музеи, спортни зали и фитнес центрове могат да работят на 100% капацитет, ако всички служители и посетители са ваксинирани. Мерките важат от днес (петък).

Нова заповед на МЗ: Заведенията могат да работят със 100% капацитет, ако всички служители и посетители са ваксинирани


Държавната консолидационна компания (ДКК) отговори на министъра на икономиката Кирил Петков, че не може самоволно да уволни директорите на ВМЗ-Сопот. Според ДКК – това могат да направят само управителните ѝ органи и дъщерните ѝ дружества, които назначават ръководството на ВМЗ-Сопот със специална процедура.

Вчера Петков поиска оставките на 4-ма от 5-та членове на Борда на директорите на ВМЗ, както и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (Ясен Спасов), от която е част предприятието.

„Не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати и да казваме, че тази държавна компания си върши работата. Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в ДКК, е да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", заяви министърът.


Талибаните са започнали търсене на хората, работили за силите на НАТО или за предишното правителство на Афганистан, предупреждава доклад на ООН.

Според документа – бойците, които преди няколко дни превзеха страната, обикалят от врата на врата, за да открият мишените си, и заплашват членовете на семействата им. Ислямистката групировка обяви, че няма да търси „отмъщение“ от никого след падането на Кабул, но вече изникват страхове, че талибаните не са се променили особено от 90-те години на 20 век насам.

Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан

Предупреждението е от конфиденциален документ на Норвежкия център за глобални анализи, който осигурява разузнаване за ООН.

„Голям брой хора в момента са мишени на талибаните и заплахата за тях е кристално чиста“, казва Кристиан Нелеман, който ръководи центъра, цитиран от BBC. „Освен ако не се предадат, талибаните ще ги арестуват, разпитат и обвинят, ще накажат и семействата им“. Нелеман предупреждава и за възможни „масови екзекуции“.


49-годишен мъж, паркирал пикапа си пред сградата на Капитолия във Вашингтон, заплаши, че има активна бомба, но няколко часа по-късно се предаде на полицията.

В четвъртък зоната, в която на 6 януари се проведе бунт на поддръжници на Републиканците, беше обградена от десетки полицаи. Те започнаха евакуация на хората в съседните сгради заради заплахата.

Флойд Розбъри от Северна Каролина се е качил с пикапа си на тротоара пред библиотеката на Конгреса и е отправял обвинения срещу управляващите и президента Джо Байдън. Снимал е цялата сцена и я е качил на живо във Facebook. В крайна сметка не е имал друг изход, освен да се предаде, а полицията е намерила материали за съставяне на бомба в автомобила му. Нямало е експлозиви и зоната около Капитолия вече е свободна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024