Сутрешни новини: Втори ден с над 24 000 дози ваксини; Оръжието на Алек Болдуин е било с бойни патрони Снимка: © Getty Images

За втори пореден ден България отчита повече от 20 000 поставени дози ваксини след въвеждането на Covid-сертификатите.

В петък са сложени 24 042 дози, като броят на еднократните ваксини Janssen вече почти се изравнява с най-често прилаганата Pfizer/BioNTech. Броят на напълно имунизираните хора вече е 1 430 115.

В събота отново има опашки за ваксиниране пред медицинските центрове в градове като София, Бургас и Велико Търново. Вижте къде се намират изнесените пунктове в страната.

Висок е и броят на тестовете за едно денонощие - 30 772, макар и по-малко от рекордното ниво в четвъртък (над 47 000).

Новите случаи на коронавирусна инфекция са 4826.

Починали са 136 души с потвърден Covid-19.

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден


Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" отчитат масова съпротива на учителите срещу въвеждането на Covid-сертификатите в училищата.

Тази мярка беше обсъждана като начин за контрол на заболеваемостта и да се сложи край на поредните спирания на присъственото обучение.

86% от учителите обаче не одобрявали тази мярка. 35% от тях смятали да напсунат образователната система, ако се налага да се тестват редовно или да се ваксинират, за да вземат сертификат.

До момента няма крайно решение дали те да бъдат включени в списъка на обществените обекти като болници и домове за възрастни хора, в които персоналът е длъжен да представя сертификат, за да работи. Възможно е това да бъде въведено до един месец. Междувременно учениците в т.нар. "тъмно-червни" зони с над 500 новозаболели на 100 000 души население, са принудени да учат онлайн.

Преболедувалите с отрицателен антигенен тест ще могат да изтеглят зелен сертификат от 25 октомври


КПКОНПИ е осъдена да плати 251 950 лв. обезщетение на четирима души, неправомерно подложени на процедура по конфискация на имущество. Това съобщава в. "Сега", като цитира данни от деловодните регистри в СГС.

Делото за конфискация е започнало заради осъдителна присъда срещу една от жените за укриване на 9800 лв. от ДДС. Останалите ответници са нейни роднини. Тогавашната комисия за борба с корупцията е поискала отнемане на над 2,3 млн. лв. заради липса на данни за законни източници.

През 2012 г. обаче съдът решава, че приходите на хората надхвърлят разходите им. Те завеждат дело за обезщетение, а през 2020 г. СГС осъжда КПКОНПИ да плати сумата от над четвърт милион. Комисията на Сотир Цацаров е обжалвала на втора инстанция и е отново е загубила. Впоследствие е просрочила с 2 дни срока за жалба пред ВКС, с което решението на долната инстанция е влязло в сила.


Актьорът Алек Болдуин, който по погрешка застреля оператор на снимачната площадка на последния си филм, публикува съобщение, с което изказва своя "шок и тъга заради трагичния инцидент".

Той описва загиналата Халина Хътчинс като "дълбоко уважавана наша колега" и заявява, че съдейства на полицейското разследване, което трябва да установи как се е стигнало до фаталната стрлеба.

"Сърцето ми е разбито заради нейния съпруг, син и всички, които познаваха и обичаха Халина", казва той.

42-годишната жена беше убита при изстрел от реквизитно оръжие, което е било заредено с бойни, вместо халосни патрони. Разследващите са поискали да изземат всички оръжия, боеприпаси, камери и компютърно оборудване, включително дрехите на актьорите по време на снимките.

Болдуин не е знаел, че получава зареден с бойни патрони пистолет. Асистент-режисьорът, който му е дал оръжието, също не е подозирал какво има в него, според първоначалните данни.

Алек Болдуин стреля по погрешка, докато снима филм: Операторката е починала, режисьорът е ранен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024