Осем години след енцикликата си "Laudato si" и един месец преди конференцията за климата на ООН в Дубай, папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда с новия си документ върху климата - Laudate Deum ("Хвалете Бога).

Текстът е публикуван на 4 октомври - празник на Свети Франциск, светецът, който отправя специални молитви в прослава на природата.

Папата твърди уверено, че "климатичните промени без съмнение са причинени от човешката намеса", независимо от онези, "които се опитват да отричат или да омаловажават хората, които говорят за глобално затопляне".

Франциск е убеден, че въпреки предишния си документ за опазване на околната среда "не реагираме достатъчно, тъй като светът се разпада и може би сме близо до точка, от която няма връщане назад".

Документът използва доста твърд и сух тон - "Да сложим край на безотговорните подигравки, които представят проблема като нещо изцяло екологично, "зелено", романтично, често подлагано на присмех заради икономически интереси".

Папата призовава "най-накрая да приемем, че това е човешки и обществен проблем на множество нива. Затова е нужно всички да участват в разрешаването му".

В текста се обвинява "технократската парадигма, лежаща в основата на съвременния процес на упадък на околната среда, състоящ се в мисленето, че сякаш действителността, доброто и истината произхождат от самата власт на технологията и на икономиката".

Папата не използва половинчати думи, а говори направо:

"Не може да не се забележи, че през последните години сме свидетели на екстремни явления, чести периоди на аномалии, горещини, суша и други знаци на земята, които са ясни изражения на тихата болест, която поразява всички нас".

Главата на Римокатолическата църква прдупреждава, че "е достатъчно глобално увеличение с 0,5 градуса, за да промени климата, като в момента сме близо до 1,5 градуса - "ако се надвишат 2 градуса, ледниците на Гренландия и на голяма част от Антарктида ще се разтопят напълно с огромни последствия, които ще бъдат много тежки за всички".

Достатъчно е само едно поколение, не векове или хилядолетия, за да усетим все по-бързото затопляне, предупреждава папата

Франциск оборва и контрааргумента на отричащите глобалното затопляне, които дават пример с появата на екстремно ниски температури на различни места по света. Той посочва, че тези явления са само "алтернативни прояви на същата причина - глобалният дисбаланс, провокиран от затоплянето на планетата".

Проблемът не е в многобройното население на Земята. "Един малък процент от най-богатото население на света замърсява повече от 50% от най-бедните, а емисиите на глава от населението на най-богатите държави с много надвишават тези на най-бедните", пише още в документа на папата.

Той отговаря и на онези, които се тревожат за загубата на работни места поради намаляването на изкопаеми горива и развитие на по-чиста енергия.

"Фактът е, че милиони хора губят своята работа заради различните ефекти на климатичните промени - повишаващите се морски равнища, сушите и други феномени, които засягат планетата, оставят много хора без стабилност. Преходът към възобновяеми форми на енергия, ако е правилно управляван, както и усилията да се адаптираме към щетите, нанесени от климатичните промени, могат да създадат безброй работни места в различни сектори", убеден е той.

Затова призовава "политиците и предприемачите да се заемат с това веднага".

Много подробно папата описва човешкият произход на климатичните промени, навлизайки в големи детайли и ползвайки доклади на световноизвестни екологични организации.

"Съвпадението на тези климатични явления - заявява Франциск - с ускорения растеж на емисиите на парникови газове, най-вече от средата на 20 век, не може да се скрие. Огромното мнозинство от изследователите на климата потвърждават това и само един малък процент се опитва да отрече този факт."

Той отбелязва обаче, че "за съжаление климатичната криза не е въпрос, който да е от интерес на големите икономически сили, които се притесняват за получат максимална печалба при най-нисък разход и за най-кратко време".

Интересно е, че папата обвързва всичко това с проблема с фалшивите новини.

"Етичният упадък на реалната власт е замаскиран от маркетинг и от фалшифата информация, полезни механизми в ръцете на притежаващите по-големи ресурси за да въздействат на общественото мнение чрез тях".

Според него "с помощта на тези механизми, когато се мисли да се започне един проект със силно влияние върху околната среда и високи нива на замърсяване, жителите на тази зона биват мамени, като им се говори за местния напредък или за икономическите възможности, работни места за тях и техните деца".

Според Франциск финансовата криза от 2007-2008 г. и пандемията са "изпуснати възможности" като повтаря "всичко е свързвано и никой не може да се спаси сам".

"Не е полезно вече да се поддържат институции, които да пазят правата на по-силните, без да се грижат за правата на всички"-убеден е главата на Католическата църква.

Накрая Франциск призовава "да се сложи край на идеята за самостоятелно човешко същество, което е всемогъщо и без ограничения, а да се замислим върху нас самите, за да се възприемем по по-смирен и по-обогатен начин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024