Свети Пети Разпетък, кога се целува ръка на "падишаха" и още бисери от 48 НС

Добре е да има поне един доктор до трибуната на Народното събрание. За всеки случай.

Още по-добре е да е доктор по богословие - като зам.-председателят на парламента Йордан Цонев.

Дебатът за промените в Изборния кодекс започна на границата с пехливанските борби, а малко след като тонът се успокои - залата започна да произвежда бисер след бисер на вероучителна тематика.

Лъчезар Иванов - също доктор, но по акушерство и гинекология - успя да изненада народното представителство със запомняща се реч, в която въведе нова дата в православния календар - "Свети Пети Разпетък", без да иска, нарочи СДС за "бивша" партия и прекръсти екс-правосъден министър Надежда Йорданова на "г-жа Василева".

Иванов опитваше да илюстрира поговорката, че "който копае гроб другиму, сам пада в него", като вмени вина на "Демократична България" за промените в Изборния кодекс от 45 Народно събрание.

"Тогава, ако си спомняте, заседанието продължи повече от 14 часа на Свети Пети Разпетък. И тук, ако някой е забравил, ще припомня, че в събота след Свети Пети Разпетък президентът подписа указ и беше обнародвано решението на Народното събрание", каза депутатът от ГЕРБ с прякор "Мозъка".

По-интересното е, че съзнателно или не, Иванов отправи най-сериозно предупреждение към собствените си колеги с думите: "Когато тоталитарно са правени промени в Изборния кодекс, винаги тези, които са ги правили, са губили изборите".

Йордан Цонев прояви милост и направи забележка на Иванов само за многократно превишеното време за изказване, но пропусна покрай ушите си неговия лапсус за разпятието на Иисус Христос. Спаси го и намесата на депутата от "Възраждане" Петър Петров, който отвлече вниманието на председателстващия в момента, в който можеше да се вклини със забележка.

Богословът в него обаче не се стърпя минути по-рано, когато Радостин Василев (ПП) оприличи Бойко Борисов на азиатски "падишах" и обясни мнението си с напомняне на епизода от 2017 г., в който ръководителят на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев целуваше ръка на партийния си председател навръх Сирни Заговезни.

Георгиев се обиди от името на неприсъстващия и реши да отвърна на удара с не една, а две обиди по адрес на прическата на бившия спортен министър или "станалия известен с афинитета си към козметични продукти господин", както депутатът от ГЕРБ го нарече.

"Тази сграда на повече от 120 години е видяла доста по-достойни от неговата обработена коса хора!", заключи Георг Георгиев с туш.

"Уважаеми колеги, когато отправяте обидни думи към другия, той ще стане и ще ви отговори със същото. Това е толкова просто, че няма защо да го обяснявам", обобщи Йордан Цонев при недоволството на ПП.

Асен Василев обаче поиска думата, за да напомни, че колегата му се е позовал на добре известно публично събитие, а не е обиждал Георг Георгиев.

"Когато се казва истината като това, че г-н Георгиев е целувал ръка на Бойко Борисов, това е факт, а не обида. Нека да не заглушаваме фактите. Само когато има обиди, да заглушаваме обидите", поиска той.

Тук Цонев реши да се произнесе от висотата на президиума:

"Г-н Василев, целуването на ръка и в християнството, и в исляма е уважение на по-младия към по-стария. И ако вие не сте го правили към бащите си или към по-възрастните хора, съветвам ви да го направите".

5 часа по-късно, след тактически блокаж от ПП с процедури, реплики, дуплики и лични обяснения - 48 Народно събрание успя да гласува единствено заглавието на проекта за промени в Изборния кодекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022