Снимка: © Getty Images

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус постави цел пред всички държави да ваксинират поне 10% от населението си до септември, както и 30% от гражданите си до края на 2021 г.

Той поиска страните, които имат възможност, да дарят ваксини на програмата на СЗО Covax, която ги разпределя сред най-бедните държави. Според него – в момента съществува „скандално неравенство“ по отношение доставките на препарати срещу Covid-19.

Напълно имунизираните български граждани вече са над половин милион – 501 053 (около 7,2% от населението). България все още обаче изостава от останалите страни от ЕС с темпа на ваксинация. Поне по една доза от препаратите са получили 1,26 млн. души.

Гебрейесус откри 74-ата Световна здравна асамблея този понеделник. Дискусиите между представителите на всички 194 държави членки в СЗО ще продължат до 1 юни в онлайн формат, а фокусът е пандемията от коронавирус и начините за справяне с подобна следваща епидемия.

„Рано или късно човечеството ще се сблъска с нова пандемия, която ще се окаже още по-опасна от настоящата. Ще се появи друг вирус, който ще бъде по-заразен и смъртоносен от този", заяви етиопецът и настоя да се промени „цялостният подход“ към бъдещи епидемии. Той отбеляза, че от началото на разпространението на Covid-19 в света са починали над 115 хиляди медици.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха сред първите световни лидери, които отправиха послания по време на срещата на 24 май. Меркел подкрепи идеята за създаване на „глобален здравен съвет“, който да предупреждава за опасността от пандемии, и каза, че държавите трябва да осигурят на СЗО „дълготрайна финансова подкрепа“.

Макрон смята, че СЗО се нуждае от това да бъде „напълно прозрачна“, за да може хората да вярват на организацията. „Не трябва да има никакъв политически натиск, нито съмнения за нещо подобно“, заяви той, цитиран от AFP.

Световната здравна асамблея е общото събрание на СЗО, което взема решенията на организацията. Срещите се провеждат веднъж на година в Женева, Швейцария, но сега и през 2020 г. пандемията наложи дигитален формат.

Основното събитие се очаква във вторник, когато представителите на страните членки на СЗО ще обсъдят оценките на глобалния отговор срещу пандемията и ще дискутират как светът може да бъде по-подготвен за нещо подобно в бъдеще.

Три отделни независими комисии са оценили различни аспекти на реакцията срещу епидемията в глобален мащаб и ще представят докладите си. Основният извод от тях е, че държавите не са били достатъчно подготвени, за да се справят с кризата. Затова експертите искат „цялостно обновление“ на системата за предупреждение от опасни пандемии.

Очаква се СЗО да получи допълнителни правомощия да прави разследвания в различни държави без задължителна покана от тяхна страна. Меркел и Макрон подкрепят тази мярка, но други страни изказват притеснения заради намеса във вътрешните работи.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба