Снимка: © Getty Images

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус постави цел пред всички държави да ваксинират поне 10% от населението си до септември, както и 30% от гражданите си до края на 2021 г.

Той поиска страните, които имат възможност, да дарят ваксини на програмата на СЗО Covax, която ги разпределя сред най-бедните държави. Според него – в момента съществува „скандално неравенство“ по отношение доставките на препарати срещу Covid-19.

Напълно имунизираните български граждани вече са над половин милион – 501 053 (около 7,2% от населението). България все още обаче изостава от останалите страни от ЕС с темпа на ваксинация. Поне по една доза от препаратите са получили 1,26 млн. души.

Гебрейесус откри 74-ата Световна здравна асамблея този понеделник. Дискусиите между представителите на всички 194 държави членки в СЗО ще продължат до 1 юни в онлайн формат, а фокусът е пандемията от коронавирус и начините за справяне с подобна следваща епидемия.

„Рано или късно човечеството ще се сблъска с нова пандемия, която ще се окаже още по-опасна от настоящата. Ще се появи друг вирус, който ще бъде по-заразен и смъртоносен от този", заяви етиопецът и настоя да се промени „цялостният подход“ към бъдещи епидемии. Той отбеляза, че от началото на разпространението на Covid-19 в света са починали над 115 хиляди медици.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха сред първите световни лидери, които отправиха послания по време на срещата на 24 май. Меркел подкрепи идеята за създаване на „глобален здравен съвет“, който да предупреждава за опасността от пандемии, и каза, че държавите трябва да осигурят на СЗО „дълготрайна финансова подкрепа“.

Макрон смята, че СЗО се нуждае от това да бъде „напълно прозрачна“, за да може хората да вярват на организацията. „Не трябва да има никакъв политически натиск, нито съмнения за нещо подобно“, заяви той, цитиран от AFP.

Световната здравна асамблея е общото събрание на СЗО, което взема решенията на организацията. Срещите се провеждат веднъж на година в Женева, Швейцария, но сега и през 2020 г. пандемията наложи дигитален формат.

Основното събитие се очаква във вторник, когато представителите на страните членки на СЗО ще обсъдят оценките на глобалния отговор срещу пандемията и ще дискутират как светът може да бъде по-подготвен за нещо подобно в бъдеще.

Три отделни независими комисии са оценили различни аспекти на реакцията срещу епидемията в глобален мащаб и ще представят докладите си. Основният извод от тях е, че държавите не са били достатъчно подготвени, за да се справят с кризата. Затова експертите искат „цялостно обновление“ на системата за предупреждение от опасни пандемии.

Очаква се СЗО да получи допълнителни правомощия да прави разследвания в различни държави без задължителна покана от тяхна страна. Меркел и Макрон подкрепят тази мярка, но други страни изказват притеснения заради намеса във вътрешните работи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Турция настоява за "конкретни стъпки" преди да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО

Едно от исканията на Анкара е да се "прекрати политическата подкрепа за тероризма"

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

БСП взима ръководството на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната