СЗО призова всяка държава да ваксинира 30% от населението си до края на 2021 г. Снимка: © Getty Images

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус постави цел пред всички държави да ваксинират поне 10% от населението си до септември, както и 30% от гражданите си до края на 2021 г.

Той поиска страните, които имат възможност, да дарят ваксини на програмата на СЗО Covax, която ги разпределя сред най-бедните държави. Според него – в момента съществува „скандално неравенство“ по отношение доставките на препарати срещу Covid-19.

Напълно имунизираните български граждани вече са над половин милион – 501 053 (около 7,2% от населението). България все още обаче изостава от останалите страни от ЕС с темпа на ваксинация. Поне по една доза от препаратите са получили 1,26 млн. души.

Гебрейесус откри 74-ата Световна здравна асамблея този понеделник. Дискусиите между представителите на всички 194 държави членки в СЗО ще продължат до 1 юни в онлайн формат, а фокусът е пандемията от коронавирус и начините за справяне с подобна следваща епидемия.

„Рано или късно човечеството ще се сблъска с нова пандемия, която ще се окаже още по-опасна от настоящата. Ще се появи друг вирус, който ще бъде по-заразен и смъртоносен от този", заяви етиопецът и настоя да се промени „цялостният подход“ към бъдещи епидемии. Той отбеляза, че от началото на разпространението на Covid-19 в света са починали над 115 хиляди медици.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха сред първите световни лидери, които отправиха послания по време на срещата на 24 май. Меркел подкрепи идеята за създаване на „глобален здравен съвет“, който да предупреждава за опасността от пандемии, и каза, че държавите трябва да осигурят на СЗО „дълготрайна финансова подкрепа“.

Макрон смята, че СЗО се нуждае от това да бъде „напълно прозрачна“, за да може хората да вярват на организацията. „Не трябва да има никакъв политически натиск, нито съмнения за нещо подобно“, заяви той, цитиран от AFP.

Световната здравна асамблея е общото събрание на СЗО, което взема решенията на организацията. Срещите се провеждат веднъж на година в Женева, Швейцария, но сега и през 2020 г. пандемията наложи дигитален формат.

Основното събитие се очаква във вторник, когато представителите на страните членки на СЗО ще обсъдят оценките на глобалния отговор срещу пандемията и ще дискутират как светът може да бъде по-подготвен за нещо подобно в бъдеще.

Три отделни независими комисии са оценили различни аспекти на реакцията срещу епидемията в глобален мащаб и ще представят докладите си. Основният извод от тях е, че държавите не са били достатъчно подготвени, за да се справят с кризата. Затова експертите искат „цялостно обновление“ на системата за предупреждение от опасни пандемии.

Очаква се СЗО да получи допълнителни правомощия да прави разследвания в различни държави без задължителна покана от тяхна страна. Меркел и Макрон подкрепят тази мярка, но други страни изказват притеснения заради намеса във вътрешните работи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023