Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна Снимка: © Screenshot: bTV

Бронетранспрортьорите, които България реши да дари на Украйна още през юли 2023 г, продължават да са в България, но "е въпрос на дни" да заминат, увери министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV.

"Прословутите БТР-и са собственост на МВР. Ние направихме всички възможно за подготовката на споразумението и за подготовката на техниката," обясни министърът. Обяснението му за забавянето е свързано с логистиката по транспортирането на машините.

Реакцията му идва ден, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи остри критики срещу Тагарев и подопечното му министерство за това, че не се изпълняват навреме решенията за предоставяне на военна помощ на Украйна. Според него проблемът с БТР-ите, които още са в България, не е на МВР, чиято собственост са.

По думите на Тагарев е можело собствеността на машините да бъде прехвърлена на Министерството на отбраната, а то да пренесе техниката в своите складове, но това би отнело още няколко месеца.

Министърът обясни още, че след като цялата техника бъде окомплектована и качена на влакови композиции, ще пристигне в Украйна за два дни.

"БТР-ите са в София. Няма значение къде се намират физически. Когато всичко е заминало, ще го обявим," каза той.

Решението на Народното събрание за безвъзмездно предоставяне на стари БТР-и от складовете на МВР беше взето още през юли 2023 г., а споразумението между двете правителства беше подписано през август в София и ноември 2023 г. в Киев от двете страни.

Ратификацията му обаче се забави чак до декември 2023 г., защото президентът Румен Радев се опита да я спре с вето. На 2 февруари 2024 г. Тагарев съобщи, че вече е започнало транспортирането на машините към Украйна.

Почти месец по-късно на въпрос имало ли е пропуски в организацията на процеса по транспортиране министърът препоръча ресорната комисия в парламента да изслуша заместник-министрите на вътрешните работи, транспорта и отбраната, които се занимават с организацията.

Тагарев обобщи още, че за момента България е изпратила военна помощ към Киев на стойност 47 млн. евро, като по-приоритетни пратки от БТР-ите са заминавали доста по-бързо. Увери и че се изпълняват всички решения на Народното събрание по въпроса.

Той потвърди още, че български военни няма да бъдат изпращани в Украйна, каквито внушения се опитаха да прокарат президентът Румен Радев, БСП и "Възраждане".

Според Тагарев е малко вероятно държава сама да реши да изпраща свои войници в помощ на Киев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024