Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна Снимка: © Министерски съвет на Р България

Две изявления, които нямат нищо общо помежду си, дадоха повод на политици в България на най-високо ниво да започнат отново да всяват страхове за участие на страната във войната, която Русия води в Украйна. Сред главните участници няма изненада - това са президентът Румен Радев, лидерката на БСП Корнелия Нинова, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Първото изказване, провокирало реакции, е на френския президент Еманюел Макрон, че в бъдеще време не бива да се изключва нито една възможност, която би гарантирала, че Русия ще загуби войната, която води в Украйна - в това число и изпращане на войски в подкрепа на Киев.

Второто е съобщение от българското правителство след посещението на премиера Николай Денков и правителствена делегация в Киев, където беше направен анонс за бъдещо двустранно споразумение за сигурност между България и Украйна.

Интерпретациите на казаното от Макрон на среща в Париж, посветена на сигурността и оръжейната помощ за Украйна, са въпреки че самият френски държавен глава изрично казва, цитиран от France 24, че "днес няма консенсус за изпращане на войски на място".

Българският президент Румен Радев обаче оцени, че "започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави". Държавният глава заяви, че "следим с интерес и тревога срещата в Париж на европейските лидери". Той добави, че "стратегията на даване на още оръжие не дава резултат" и дори стигна още по-далеч:

"Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. Аз вярвам, че европейските лидери ще прояват достатъчно разум и балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, до риск от Трета световна война и ядрен конфликт". Речта му беше след среща с президента на Словения в София.

Радев поиска и "повече разяснения" от премиера Николай Денков заради заявката за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. За това се "хвана" и лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя настоява Денков да бъде изслушан в парламента заради опасения за "пряко въвличане на България във войната".

От "Възраждане", които откровено подкрепят режима на Владимир Путин в Русия, се включиха с позиция и въпрос "подготвя ли българското правителство да изпрати български военни части в Украйна" и "за война с Русия".

В отговор към Нинова, а задочно и към останалите, Денков заяви, че въпросът за изпращане на български войски в Украйна изобщо не е стоял на дневен ред и ще обясни това и пред депутатите, щом се налага.

"Самият президент Володимир Зеленски не е повдигал такъв въпрос. А и ако някой го беше повдигнал, щях да кажа това, което винаги съм казвал: български войски там няма да отидат," каза Денков.

По-късно и министърът на отбраната Тодор Тагарев опроверга внушенията: "Българската позиция е ясна и категорична - нямаме никакви намерения да изпращаме български военнослужещи в Украйна."

Всъщност първата "стряскаща" интерпретация и коментар на казаното от Макрон дойде не откъде да е, а от Кремъл. Говорителят на Путиновата администрация Дмитрий Песков използва ситуацията, за да предупреди, че "конфликтът между Русия и НАТО е неизбежен, ако европейски или други западни войски бъдат изпратени да се сражават в Украйна." Прокремълската опорна точка за изпращане на западни военни в Украйна циркулира периодично още от началото на войната преди 2 години.

Че западни държави няма да изпращат свои войски в Украйна увери на свой ред германският канцлер Олаф Шолц, който също присъства на срещата в Париж, организирана от Макрон, след която тръгнаха спекулации.

"Това, по което е постигнато споразумение от самото начало, е, че няма да се изпращат сухопътни войски на украинска земя нито от европейски държави, нито от страни от НАТО," заяви Шолц.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също обяви, че Алиансът не планира да изпраща бойни подразделения в Украйна. Подобно изявление дойде и от Европейската комисия. Неин говорител обясни, че на равнище ЕС няма решение за изпращане на войски от държави членки на съюз в Украйна.

Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024