Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон призова съюзниците на Украйна да "започнат да действат", за да гарантират "поражението" на Русия.

На конференция в Париж, на която присъстваха представители на 27 други държави, той обяви нови мерки за снабдяване на Киев с повече оръжия - в това число ракети със среден и далечен обсег, и заяви, че не трябва да се изключва нито една опция в бъдеще, която може да гарантира, че Москва ще загуби войната, която започна.

"Несъмнено се намираме в момент, в който всички трябва да пристъпим към действие", заяви Макрон пред няколко европейски ръководители, сред които германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и словашкият премиер Роберт Фицо.

На срещата във френската столица президентът изброи редица мерки за подпомагане на украинската армия в труден момент - американската помощ, която е от решаващо значение за Киев, е блокирана в Конгреса от републиканците на Доналд Тръмп.

Еманюел Макрон говори за ангажимент за "производство на повече" европейски оръжия и обяви създаването на "коалиция за дълбоки удари", която да осигури на Киев "ракети и бомби със среден и дълъг обсег". Той също така обясни, че са били "анкетирани много европейски и неевропейски държави, които разполагат с боеприпаси".

Според чешкия министър-председател Петр Фиала около 15 държави са заявили готовност да се присъединят към инициативата на Прага ЕС да купува боеприпаси извън Европа, с цел подпомагане на военните действия срещу руските окупатори в Украйна.

Макрон беше по-директен от всякога, когато беше попитан за възможността западните държави да изпратят войски в Украйна - въпрос, повдигнат от словашкия премиер Фицо.

"Днес няма консенсус за изпращане на войски на място по официален, приет и одобрен начин. Но в динамичен план нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", заяви в отговор френският президент, цитиран от France 24.

Макрон посочи смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални като признак за втвърдяване на позицията на Москва.

Неговият украински колега Володимир Зеленски постави началото на срещата дистанционно. Той изрази съжаление, че страната му е получила само 30% от "милионите снаряди, които Европейският съюз" е "обещал" на Украйна.

"Заедно вече спасихме милиони животи и заедно трябва да гарантираме, че Путин няма да може да унищожи постигнатото и да разпространи агресията си в други страни", каза още Зеленски.

Миналата година ЕС обеща да изпрати на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда преди края на март 2024 г. След това обаче стана ясно, че Съюзът ще може да достави само малко над 50% от това количество.

"Трябва да признаем, че не разполагахме с този милион", отговори на Зеленски френският президент.

Той подчерта, че "победата над Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа", цитиран от France 24.

Само преди дни Украйна отбеляза две години от началото на пълномащабната руска инвазия в страната.

В началото на февруари украинските военни изтеглилиха войските си от източния град, който от месеци е обсаден от руските сили и се водиха жестоки боеве.

Падането на Авдийвка бележи най-голямата промяна на дългата повече от 1000 км. фронтова линия, откакто руските войски превзеха близкия град Бахмут през май 2023 г.


Русия твърди, че е поела контрол над химическия завод в Авдийвка. Защо това е важно

Снимка от посещението на западните лидери в Киев Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024