Почти 30% от бизнеса не вярва на съдебната система. Оптимизмът обаче преобладава на пазара

Намаляващото потребление, липсата на кадри, бюрокрацията и проблемната нормативна уредба са сред основните трудности пред бизнеса у нас в момента. Това са изводите от национално представително проучване на икономическата средата в България. Едва една трета от мениджърите са съгласни, че данъчната система създава равни условия за всички фирми в страната, а доверие в съдебната система имат само 28%.

40% смятат, че в момента нивото на ангажираност на институциите с въпросите на бизнеса е удовлетворително, а 27% са доволни от правителствените инициативи по отношение на публичните обсъждания, които играят ключова роля в установяването на прозрачност и доверие в обществото.

27% смятат, че регулациите и проверките се прилагат избирателно.

Изследването на агенция ЕСТАТ е сред ръководители на 600 български компании и е правено между 30 октомври и 8 декември миналата година по поръчка на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което влизат най-големите търговски вериги като Lidl, Kaufland, Billa, "Фантастико".

Търговската индустрия в България обаче се представя добре през третото тримесечие на 2023 г., като индексът на бизнес климата за сектора е над средните стойности за бизнеса в страната. Според изследването, въпреки че през третото тримесечие на 2023 г. потреблението се свива, инфлацията – намалява, а мениджърите в търговията са по-оптимистично настроени към бизнес средата. Повечето компании - 94% казват, че са в добро или поне в задоволително състояние, а едва 9% от мениджърите очакват влошаване на бизнеса им.

Сдружението обединява играчи на пазара с над 1000 търговски обекти и близо 23 000 служители в цялата страна.

Други сериозни предизвикателства са политическата нестабилност, войната, инфлацията, демографската криза, казва директорът на ЕСТАТ Иво Желев.

Значителни разлики в бизнес климата се очертават и по отношение на географското положение.

"От една страна са средните и големи предприятия, основно в търговията, в Югозападния и Южния централен регион. Съвсем различно, на другия полюс, е състоянието на микропредприятията, особено в трите планови района в Северна България. Това са различни бизнес, социални, потребителски и всякакви други вселени", казва още Желев.

Сериозен и дълготраен проблем остава демографската криза. От една страна тя води до дефицит на кадри, от друга - резултира в по-лош потребителски профил на клиентите.

В сектора работят между 45 и 80 хил. души, които продават стоки на около 5 млн. потребители с ограничени възможности, отчитат от Сдружението за модерна търговия.

Въвеждането на еврото няма доведе до поскъпване на стоките в магазините у нас, защото има ясни правила, а в големите вериги преизчислението на цените ще се прави автоматично от софтуер. Това прогнозира изпълнителнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов.

По думите му подготовката за приемането на еврото генерира разходи за компаниите, но тя му върви в срок и вече достатъчно напреднала.

"За да има смисъл от средствата, които компаниите инвестират, е необходимо и държавата да положи повече усилия," каза още Вълканов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024