Търговският регистър "спаси" Пловдивския панаир от Георги Гергов. Засега Снимка: © Международен панаир Пловдив

Търговският регистър е отказал да впише апорта на акциите на община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин Туринвест" АД. Това засега спира пълното овладяване на Панаира от почетния консул на Руската федерация Георги Гергов.

Преди това съдът на първа инстанция одобри решението за прехвърляне на акциите на Варна в капитала на дружеството на Гергов, а община Пловдив умишлено пропусна срока да обжалва решението. Така се отвори пътят за финализиране на сделката пред Търговския регистър. Ако тя бъде завършена чрез вписване, Гергов - чрез "Пълдин Туринвест" - ще получи контрол от над 70 на сто от акциите на Панаира. Тоест ще може да се разпорежда самостоятелно със съдбата му.

Депутатите от Пловдив и Варна от "Продължаваме промяната-Демократична България" съобщиха в четвъртък в парламента за отказа на Търговския регистър да впише промените по партидата на "Пълдин Туринвест". И настояха случаят да се използва за спасяване на Панаира от дъгогодишните опити да бъде завзет от пловдивския бизнесмен и бивш политик. Вариантът това да стане е община Варна в лицето на кмета от ГЕРБ Иван Портних и мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет да се откаже от апортирането на общинските акции от Пловдивския панаир. Те са на Варна по силата на решение на втория кабинет с премиер Бойко Борисов, с което те бяха подарени от държавата на морската община.

Вторият вариант е служебното правителство в лицето на министъра на икономиката Никола Стоянов да поиска държавните акции обратно от община Варна, стана ясно от думите на депутатите Даниел Лолер (ПП), Йордан Иванов, Манол Пейков и Стела Николова.

Документите за отказ на вписването са официално публикувани, показа проверка на "Булевард България". Стела Николова обясни, че причините за този отказ са две. Първата е формалност, но втората е сериозна - а именно, че апортът е направен на база стара оценка на стойността на самите акции, която община Варна е предоставила с цел внасяне на акциите в капитала на "Пълдин Туринвест". Тя е от 2021 г., а следката се извършва през 2023 г.

Депутатът Йордан Иванов припомни, че преди седмица, когато община Пловдив отказа да сеоли по съдебен път проти овладяването на Панаира от Гергов, Бойко Борисов е заявил, че кметът на града Здравко Димитров вече не е от ГЕРБ (макар да е избран от ГЕРБ - б.р.) и затова самият и Борисов и партията му не носят отговорност за решенията. Сега Иванов попита дали и кметът на Варна Иван Портних случайно вече не е изпаднал от ГЕРБ и носи ли лидерът на партията отговорност за всичките му дейстия и сега, и в годините назад, с които помагаше активно почетният консул на Русия да вземе пълен контрол над Пловдивския панаир.

Засега реакция по темата от ГЕРБ няма. Отказът на Търговския регистър за вписване на апорта на варненските акции може да се обжалва по съдебен път от "Пълдин Туринвест" АЦ в рамките на 7 дни.

Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024