Асен Василев е обсъдил продажбата на "Лукойл" в САЩ

Евентуалната продажба на бургаската рафинерия "Лукойл" е била сред темите в дневния ред по време на посещението на финансовия министър Асен Василев в САЩ, съобщиха от министерството на финансите.

"Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия обсъди министър Василев във Вашингтон на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн," се казва в официалното съобщение.

В началото на декември от руската компания за първи път съобщиха официално, че обмислят продажбата на рафинерията в Бургас "предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата “Лукойл” на територията на България".

Тогава от руското дружество обявиха, че с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, но към момента все още не е ясно наети ли са вече такива консултанти, кога се очаква да е готов техният анализ и съответно кога би могло да се стигне до сделка.

Това, което е ясно е, че евентуалната продажба на рафинерията ще бъде възможна единствено след одобрението на две трети от мнозинството в Народното събрание или 160 народни представители.

Миналото лято управляващите в България отнеха от "Лукойл" дългосрочната концесия на пристанище "Росенец", където се разтоварват танкерите с петрол за рафинерията и държавата вече оперира инфраструктурата, а "Лукойл Нефтохим" плаща пристанищни такси.

Междувременно депутатите решиха от 1 януари 2024 г. да бъдат спрени квотите за износ на нефтопродукти, произведени от руска суровина. От 1 март окончателно трябва да спре и вносът и преработка на руския петрол сорт "Уралс" в България.

Във Вашингтон Асен Василев е обсъдил с американските си колеги и енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния. Той се срещнал и с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която са разговоряли за готовността на България за присъединяване към еврозоната. На срещата Василев е потвърдил, че целта за приемането на еврото остава 2025 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024