Търси се спасител за "Манчестър Юнайтед" Снимка: © Getty Images

17 години американската фамилия Глейзър държи контрола върху "Манчестър Юнайтед" - един от най-известните и доходоносни клубове в историята на футбола.

Семейството придобива отбора за 790 млн. паунда (половин милиард от тях са заем), а днес пазарната капитализация при публичното предлагане на акции на клуба е над два пъти по-голяма.

Периодът "Глейзър" обаче ще се запомни и с криза, която се задълбочава от година на година - а сагата с изгонването на Кристиано Роналдо е просто един от епизодите в нея.

Сега фамилията е решила да провери какви са възможностите да се освободи от клуба или поне да привлече свежи пари за него. Според SkyNews Глейзър са възложили на инвестиционни банкери да ги консултират за продажба на "Манчестър Юнайтед" в няколко различни сценария: пълна или частична продажба на акциите или стратегическо партньорство с нов инвеститор.

  • Феновете са недоволни от бизнес решенията на новите собственици от самото начало, като през годините напрежението се засилва или отслабва. Драмата ескалира през 2021 г., когато поддържниците на отбора въстанаха срещу абсурдната идея за нов комерсиален шампионат, в който да влизат 12 от най-богатите клубове в Европа - т.нар. Суперлига.
  • От 2013 г. отборът не е печелил титлата в английската Висша лига.
  • Последният им трофей от Шампионската лига датира от 2008 г.
  • Оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън като мениджър през 2013 г. сложи началото на поредица от неуспешни треньорски назначения - от Дейвид Мойс и Луис Ван Гаал, през Жозе Моуриньо и Оле Гунар Солскяер, до Ралф Рангник.

Евентуалното привличане на нови инвеститори би могло да набере средства за отдавна отлаганото реновиране на "Олд Трафорд", съобщават още SkyNews.

Ако "Юнайтед" намерят съвсем нов купувач, това ще е най-голямата сделка след продажбата на "Челси" от Роман Абрамович на консорциум, воден от американския предприемач Тод Боли за 2.5 млрд. паунда.

Част от акциите на клуба се търгуват на борсата в Ню Йорк, като пазарната капитализация на база на цената на книжата им се изчислява на около 2.15 млрд. долара. Контролът върху управлението чрез правата на глас обаче се държи почти изцяло от семейство Глейзър. Според различни анализи - евентуална сделка може да се случи при доста по-висока цена, която би оценила клуба на сума между 5 и 9 млрд. паунда.

Скандалите около Суперлигата през 2021 г. първоначално накараха фамилията да се съгласи на компромисно решение, според което феновете-акционери трябваше да получат достъп до право на глас при управлението на клуба на нивото на Глейзър. Тази идея обаче така и не се е осъществила досега.

Новината се появява дни след началото на Световното първенство по футбол в Катар - пореден символ на промяната на спортната индустрия с прехвърлянето на огромни пари от богати на петрол държави от Близкия Изток към европейски грандове.

Кои са потенциалните "спасители" на "Манчестър Юнайтед":

  • Сър Джим Ратклиф е един от най-богатите хора във Великобритания и е почитател на клуба от дете - още през август той дава сигнал, че би участвал в сделка, ако Глейзър продават акции. Той е собственик на френския клуб "Ница", швейцарския "ФК Лозана - Спорт" и спонсорира колоездачния отбор Ineos Grenadiers.
  • Red Knights - фенгрупа на Юнайтед, в която влизат банкери, икономисти и други заможни хора. Те вече призоваха съсобственика Джоел Глейзър да задейства незабавни реформи в управлението на клуба.
  • Държавни суверенни фондове - Дубай е споменаван като възможна заинтересована страна за инвестиция в клуба. Това ще е поредната арабска държава, която влива пари в английския футбол, но подобна сделка ще се сблъска с обществена съпротива заради политически и етични проблеми.
  • Друг американски инвестиционен фонд - опция, на която феновете се противопоставят заради наследството на Глейзър;
  • Обединение на футболисти - легенди на Юнайтед - част от играчите в един от последните звездни състави на клуба вече са съсобственици на "Салфорд Сити" от Втора лига. Дейвид Бекъм е акционер и в американския "Интер Маями".
  • Защо не Илон Мъск? - през лятото на 2022 г. милиардерът написа в Twitter, че ще купи отбора, след което се отметна от думите си и обяви, че се е шегувал. Дали наистина има интерес към отбора и как подобен ход би се отразил на феновете, остава под въпрос. Със сигурност обаче сделката би била в обхвата на възможностите му на фона на цената, която плати за придобиването на Twitter.

Историята на фамилия Глейзър - от магазина за часовници до "Манчестър Юнайтед"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024