Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

Компанията за топлинно счетоводство Techem ще инвестира 2 млн. лв. за поставянето на нови смарт устройства за отчитане, предаване и обработка на данните от уредите за дялово разпределение.

Techem Smart System се състои от малък смарт четец, който се монтира в общите части на сградата и събира данни от дистанционните уреди в имотите на клиентите - водомери, топломери и разпределители.

Радиоуредите изпращат редовен сигнал към смарт четеца, а на определени интервали тази информация се пренася към облачно пространство, а оттам към центъра за обработка на данни в Techem. Всички данни се предават криптирани и чрез защитена връзка.

Крайните клиенти няма да заплащат за монтирането на системата в сградите, които Techem обслужва.

„Това е нов етап в обслужването, което предлагаме на нашите клиенти. След дистанционните уреди, които вече са широко познати и предпочитани от потребителите, целта ни е да надградим технология и да предложим обслужване от ново поколение“, обяснява Милена Стоянова, управител на компанията за България.

Веднъж монтиран в сградата, смарт четецът се програмира с информация кои радиоуреди трябва да бъдат обхванати. Интервалите на обмен биха могли да бъдат избрани от клиентите като дневни, двуседмични или месечни. Между два избрани момента на предаване на информацията четецът е неактивен и не пренася данни. Предпоставка за пълноценната и ефективна работа за системата е 100% оборудване на сградата с радиоуреди на Техем (radio 4 или radio 3) и монтирани смарт четци в сградите.

Затова процесът ще започне с оборудване в 360 сгради в София, които са на месечен отчет и имат 100% дистанционни топломери или разпределители, както и дистанционни водомери и в над 500 сгради в Пловдив и Плевен.

Techem Smart System отговаря на промените в Закона за енергетиката, според които от 1 януари 2022 г. крайните ползватели трябва да имат достъп до информация за потреблението си поне веднъж месечно.

Най-късно до 1 януари 2027 г. всички уреди, които не позволяват дистанционен отчет, ще трябва да бъдат подменени с устройства, които включват тази функция.

За 2021 г. от Techem отчитат повишено търсене на дистанционни водомери за топла вода. клиентите следва да консултират избора си на дистанционни уреди и водомери с топлинния счетоводител. Това ще ги предпази от риска да инвестират в нов водомер, закупен от доставчик, който не предлага последващ дистанционен отчет на този уред.

В България има монтирани над 1 милион уреди Techem (разпределители, водомери и топломери), 620 хиляди от които са дистанционни. По време на пандемията в средата на 2020 г. в София са отчетени дистанционно над 360 хиляди индивидуални разпределители и почти 18 хиляди водомера за топла вода, без да се налага посещение на отчетник в дома на клиентите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024