Компанията за топлинно счетоводство Techem ще инвестира 2 млн. лв. за поставянето на нови смарт устройства за отчитане, предаване и обработка на данните от уредите за дялово разпределение.

Techem Smart System се състои от малък смарт четец, който се монтира в общите части на сградата и събира данни от дистанционните уреди в имотите на клиентите - водомери, топломери и разпределители.

Радиоуредите изпращат редовен сигнал към смарт четеца, а на определени интервали тази информация се пренася към облачно пространство, а оттам към центъра за обработка на данни в Techem. Всички данни се предават криптирани и чрез защитена връзка.

Крайните клиенти няма да заплащат за монтирането на системата в сградите, които Techem обслужва.

„Това е нов етап в обслужването, което предлагаме на нашите клиенти. След дистанционните уреди, които вече са широко познати и предпочитани от потребителите, целта ни е да надградим технология и да предложим обслужване от ново поколение“, обяснява Милена Стоянова, управител на компанията за България.

Веднъж монтиран в сградата, смарт четецът се програмира с информация кои радиоуреди трябва да бъдат обхванати. Интервалите на обмен биха могли да бъдат избрани от клиентите като дневни, двуседмични или месечни. Между два избрани момента на предаване на информацията четецът е неактивен и не пренася данни. Предпоставка за пълноценната и ефективна работа за системата е 100% оборудване на сградата с радиоуреди на Техем (radio 4 или radio 3) и монтирани смарт четци в сградите.

Затова процесът ще започне с оборудване в 360 сгради в София, които са на месечен отчет и имат 100% дистанционни топломери или разпределители, както и дистанционни водомери и в над 500 сгради в Пловдив и Плевен.

Techem Smart System отговаря на промените в Закона за енергетиката, според които от 1 януари 2022 г. крайните ползватели трябва да имат достъп до информация за потреблението си поне веднъж месечно.

Най-късно до 1 януари 2027 г. всички уреди, които не позволяват дистанционен отчет, ще трябва да бъдат подменени с устройства, които включват тази функция.

За 2021 г. от Techem отчитат повишено търсене на дистанционни водомери за топла вода. клиентите следва да консултират избора си на дистанционни уреди и водомери с топлинния счетоводител. Това ще ги предпази от риска да инвестират в нов водомер, закупен от доставчик, който не предлага последващ дистанционен отчет на този уред.

В България има монтирани над 1 милион уреди Techem (разпределители, водомери и топломери), 620 хиляди от които са дистанционни. По време на пандемията в средата на 2020 г. в София са отчетени дистанционно над 360 хиляди индивидуални разпределители и почти 18 хиляди водомера за топла вода, без да се налага посещение на отчетник в дома на клиентите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ