Технологичният бизнес в България вече иска да има свое място в Тристранния съвет Снимка: © Getty Images

Асоциациите на високотехнологичните бизнеси в България се обединяват с искане да получат самостоятелно място в Тристранния съвет - формата, в който правителството, синдикатите и предприемачите в България съгласуват финансовата и икономическата политика.

Това беше обявено на съвместна пресконференция на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ). В рамките на БРАИТ ще бъде създадено ново обединение на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании, представляващи високотехнологичната икономика на България.

На пресконференцията участваха и председателите на най-големите организации, част от БРАИТ - Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (старата аутсорсинг асоциация) АИБЕСТ, Българската предприемаческа асоциация БЕСКО, Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ.

Според анализа на БРАИТ - индустриите в обединението формират около 20% от БВП на България.

Основните проблеми, които те си поставят, са свързани с подготовката на кадри, държавната регулация по отношение на данъчно-осигурителната система, промяна в образователната сфера и върховенството на закона.

"Нужен ни е качествен скок в продуктивността на всички индустрии. Технологичността е новата грамотност, което изправя и образованието пред съвсем нова парадигма“, казва Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на БАСКОМ.

Целта на обединението е да обърне разговора от това как България догонва другите страни към това как държавата да стане лидер в новото високотехнологично икономическо развитие, което е свързано и с изработването на политики за изпреварващо развитие, казва Илия Кръстев от АИБЕСТ на пресконференцията на новото обединение в БТА.

"В България има страхотни хора, които могат да го направят и това как превеждаме какво се случва по света и го съотнасяме към българската действителност е една от трудните задачи, с които ние ще се нагърбим. Трябва превод в реално време, който да се изразява в политики за изпреварващо развитие", казва още той.

Според Светозар Георгиев от УС на Българската предприемаческа организация, една от стъпките в посока подобрение на икономическия растеж ще бъде подобряване на законовата рамка, така че да се стимулират инвестициите и България да се превърне в предпочитана инвестиционна дестинация.

"Всеки ден ние наблюдаваме колко е тежко да поставим България на картата на света като добро място да се прави бизнес. А през последните 10 години секторът на икономиката с висока добавена стойност доказа, че е възможно да покориш света от България: най-големият карго-дрон в света е създаден от двама български братя, изпращаме нано сателити в космоса, Мишел Обама и Бионсе носят чанти и обувки, създадени от три момичета в гр. Пещера, 4% от всички сайтове на света използват хостинг на българска компания, вече имаме 4 компании с оценка от над 1 млрд. долара, а на път към това постижение са още не малко", казва той.

Отделен акцент в приоритетите им е сектор "Земеделие". В управителния съвет на БРАИТ влиза и бившият зам.-министър Светлана Боянова, която представлява Института за агростратегии и иновации. Тя посочва, че земеделието в България се сблъсква с редица проблеми, свързани с работна ръка. Целта е да се намери връзката с високотехнологичните фирми по пътя към трансформацията, казва тя, като дава пример за навлизането на автоматизацията в растениевъдството, но изоставането на животновъдния сектор от технологичното развитие.

Идеята на подобни обединения като БРАИТ не е просто да поощрява другите сектори в икономиката да следват модните технологични тенденции, а да бъдат истински полезни на тези сектори да решават проблемите си и да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни, казва още тя.

В момента в Националния съвет за тристранно сътрудничество членуват:

  • синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа"
  • Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
  • Българската стопанска камара
  • Българската търговско-промишлена палата
  • Асоциацията на индустриалния капитал в България
  • Съюзът за стопанска инициатива

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024