Текстовете на Тейлър Суифт ще бъдат изучавани в американски университет редом с тези на Шекспир Снимка: © Getty Images

Поп звездата Тейлър Суифт ще бъде включена в учебната програма на Тексаския университет в Остин (UTA), сравнявайки песните ѝ с класическите творби на Уилям Шекспир и Джефри Чосър.

Американският университет е добавил в програмата си по литература нова дисциплина, наречена "Книгата с песни на Тейлър Суифт". По време на учебните занятия ще се анализират текстовете на певицата наред с произведения на велики писатели, сред които Самюъл Колридж, Емили Дикенсън и Силвия Плат.

"Този курс използва песенното творчество на иконата на поп музиката Тейлър Суифт, за да представи литературнокритично четене и изследователски методи - основни умения за работа в областта на английската литература и други хуманитарни дисциплини", пише на уебсайта на университета.

Суифт стана известна като кънтри изпълнител и има редица хитове зад гърба си. През 2014 г. тя смени жанра, в който се развиваше, и започна да пише и изпълнява поп песни. Тя разполага с огромен каталог от музика, но не притежава правата на части от него, след като бившата ѝ звукозаписна компания "Big Machine Records" продаде правата за музиката ѝ върху друго лице. От тогава насам изпълнителката издава старите си хитове и албуми в опит да обезцени стария си каталог от песни, който ѝ принадлежи.

Тейлър Суифт разполага с огромен каталог от музика, но не притежава правата на части от него, след като бившата ѝ звукозаписна компания "Big Machine Records" продаде правата за музиката ѝ върху друго лице. От тогава насам изпълнителката издава старите си хитове и албуми в опит да обезцени стария си каталог от песни, който ѝ принадлежи. Защо Тейлър Суифт презаписва старите си песни и как се превърна в кралицата на маркетинга

"Фокусирайки се върху музиката на Суифт и културния контекст, в който тя и кариерата ѝ се намират, ще разгледаме рамките за разбиране на творчеството ѝ, като поетична форма, стил и история. Това е и изследване на това как конвенциите на по-скоро традиционната поезия са живи и преработени в съвременната популярна музика", посочват от университета.

Курсът в университета в Остин ще бъде достъпен още тази есен и ще се води от експерта в областта Елизабет Скала. Тя посочва, че причината за създаването на курса е вдъхновена от дъщерите ѝ, които са се наслаждавали на музиката на Суифт, докато са били в дистанционно обучение.

"Разглеждам стратегиите, които Тейлър Суифт използва при своето писане на песни, които се опират на една по-голяма литературна традиция, която я предшества", обяснява Скала.

В рамките на дисциплината студентите ще изучават албумите на Суифт - "Red (Taylor's Version)", "Evermore" и "Folklore", който преди година спечели награда "Грами" за най-добър албум.

Скала споменава последната издадена песен на изпълнителката - "All Too Well", която тя издаде в пълния ѝ 10-минутен вариант през есента на миналата година. Според преподавателката тази песен е пример за емоционалната способност на Суифт да пише песни.

"Тя повдига въпроса за места и особено за предмети, които ни отвеждат право в емоционалното и повествователното сърце на това, за което говори, с много малко думи. Тя предизвиква това усещане за нова любов", споделя Скала.

Университетът в Ню Йорк (NYU) вече предлага модул, посветен на кариерата на Тейлър Суифт. По-рано тази година учебното заведение даде на изпълнителката и почетна докторска степен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023