Telegram ще разкрива пред властите адреси и телефони при престъпна дейност Снимка: © Getty Images

Основателят и главен изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров заяви в понеделник, че платформата за изпращане на съобщения е премахнала повече „проблемно съдържание“ и ще предприеме по-активен подход към изпълнението на правителствените искания.

Преди седмици той беше арестуван във Франция по обвинение в бездействие срещу престъпници, които използват безпроблемно приложението.

"Функцията за търсене на Telegram е била използвана от хора, които са нарушавали нашите условия за ползване на услугата, за да продават незаконни стоки. През последните няколко седмици служители претърсиха Telegram, използвайки изкуствен интелект, за да гарантират, че цялото проблемно съдържание, което идентифицирахме в Търсене (Search), вече не е достъпно“, написа Дуров в личния си канал в Telegram.

Той добавя, че платформата е актуализирала своите условия за ползване и политика за защита на личните данни, за да стане ясно, че ще споделя с властите данни за нарушителите - включително интернет IP адреси и телефонни номера - „в отговор на валидни правни искания“.

Няма да позволим на лошите играчи да застрашат целостта на нашата платформа за почти един милиард потребители“, коментира той.

Дуров беше арестуван на 24 август, когато пристигна на летище Льо Бурже край Париж с частен самолет. След няколко дни разпити той беше обвинен в неограничаване на екстремистко и терористично съдържание в услугата за съобщения.

По-късно бизнесменът беше освободен под гаранция от 5 млн. евро. Той обаче трябва да остане във Франция и да се явява в полицията два пъти седмично, докато разследването продължава.

Дуров първоначално разкритикува ареста си, но след това обяви въвеждането на стъпки, с които изглежда се е подчинил на исканията на Париж за по-строга регулация.

На 6 септември той заяви, че Telegram ще промени функцията си „хора наблизо“, за да представя на потребителите „легитимни бизнеси“, а не „ботове и измамници“.

Тази година сме решени да превърнем модерирането в Telegram от област на критика в област на похвала“, каза той тогава.

Роденият в Русия технологичен магнат Павел Дуров, който има руско, френско и емиратско гражданство, основава Telegram през 2013 г. заедно с брат си - 4 години по-големият от него Николай.

Дуров, който рядко говори публично, притежава състояние, оценено от списание "Forbes" на 15,5 млрд. долара.

Още по темата:

Павел Дуров призна, че Telegram има нужда от по-добра модерация

Основателят на Telegram Павел Дуров излиза от ареста срещу 5 млн. евро гаранция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков на мястото на Хазарта в 25 МИР София. Ясни са водачите в листите на ПП-ДБ

Вижте всички водачи в листата на ПП-ДБ за предстоящите избори

15:30 - 24.09.2024
Важно днес

"Отстрелването" на управителя на НЗОК от ГЕРБ и ДПС е незаконно, реши КС

Той може да се върне на работа

15:06 - 24.09.2024
Важно днес

Нов опит за влизането на България в сухопътния Шенген може да бъде направен през октомври

Очаква се решение по този въпрос до края на годината

13:39 - 24.09.2024
Кино и сериали

Алек Алексиев в главната роля в новия български аудиосериал "Безбряг"

Гласът на Алек Алексиев ни пренася в света след климатичните промени, където хора ядат „звездици“, за да оцелеят

13:12 - 24.09.2024