Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ Снимка: © Getty Images

Телекомите да съхраняват данните от разговорите и сърфирането в интернет на потребителите в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ с промени в Закона за електронните съобщения. Текстовете целят да се осигури по-добра защита на потребителите.

Законопроектът предвижда трафичните данни на потребителите – позвънявания, изпратени sms-и, местоположение и какви сайтове сме посещавали, да се съхраняват в криптиран вид.

Достъп до данните ще се осъществява с публичен ключ на съда, който е дал разрешение за разкриването им.

Целта на новия законопроект е от една страна да се предотврати използването на информацията за профилиране и следене на хора, като в същото време да не се поставят пречки пред легитимното им използване при разследване на тежки престъпления.

“Поводът е решение на Съда на Европейския съюз, който преди година и половина обяви нашия закон за противоречащ на правото на ЕС заради неизбирателното съхранение на данните, което позволява прецизно профилиране на гражданите и заради липсата на уведомления за осъществения достъп”, обясни в профила си във Facebook депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Измененията в законопроекта за електронните съобщения предвиждат още уведомяване на лицата, чиито трафични данни са поискани, след като отпадне необходимостта тях - тоест когато престъплението, заради чието разследване е поискан достъп е предотвратено, досъдебното производство е прекратено и др.

“Важно е да знаем кога разследващите органи използват наши трафични данни - дори когато това е с разрешение на съда”, категоричен е Божидар Божанов.

Действащият закон предвижда съхранение на всички трафични данни от телекомите и други интернет доставчици за 6 месеца и предоставянето им на разследващи органи за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, като исканията до съда за разрешение се пазят в хартиени регистри по места, което не позволява адекватен контрол върху процеса.

Сега ПП-ДБ предлага регистрите на исканията за достъп до данните, както и отговорите, да са електронни и за съответния орган. Според вносителите това ще позволи както по-адекватен контрол от страна на бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства (СРС) , така и от страна на и на ресорната комисия в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024