Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики Снимка: © Столична община

Кметът на София Васил Терзиев опроверга твърденията на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че управлението на столицата е "пълна катастрофа" и му отвърна, че единствената такава всъщност са "старите и лоши" практики на модела ГЕРБ.

В публикация в социалните мрежи Терзиев представи списък от 13 аргумента, с които оборва "апокалипстичните" сценарии на партийния лидер.

"В първата си пресконференция след изборите г-н Борисов нарече управлението на София “пълна катастрофа” (освен проектите, по които ГЕРБ работи, разбира се). За съжаление на някои хора, единствената “катастрофа” е със стари и лоши практики, които прекратяваме", пише кметът на София.

Той изрежда 13 точки, които показват свършеното за София за по-малко от година:

  • "1. Не е катастрофа да спреш незаконосъобразни обществени поръчки за над 200 млн.лв. Правилно е.
  • 2. Не е катастрофа да спасиш част от европейско финансиране не за какво да е, а за канализация. През 21 век в европейски град
  • 3. Не е катастрофа да оздравиш работата на Предприятието за отпадъците на София. Правилно е. И много закъсняло.
  • 4. Не е катастрофа да предложиш, обсъдиш и приемеш рекорден бюджет за годината и да уважиш и опозиционни предложения. Правилно е, когато предложенията са на принципна основа. Точно както го направихме".

Терзиев отчита като успехи още дейностите по подобряване на осветлението и чистотата в града, както и повишаването на контрола над дейността на фирмите с договори за почистване и нерегламентирано замърсяване.

"Не е катастрофа да направиш редица обществени поръчки, които ГЕРБ не са успели неколкократно, от първия път... Не е катастрофа да наложиш пълна прозрачност на разходите на общината. Задължително е", посочва той.

  • "10. Не е катастрофа най-накрая да започне работа по проектиране на обществени паркинги. Закъсняло е.
  • 11. Не е катастрофа да управляваш града и да настояваш за запазване на сградите с културна значимост.
  • 12. Не е катастрофа да признаеш добри управленски решения на предшественици, да ги продължиш и да промениш тези, които пречат на развитието на града.
  • 13. Не е катастрофа е да планираш средства за увеличение на възнаграждения на няколко сектора, които си неглижирал, когато си имал и национална, и местна власт. Катастрофа е да саботираш увеличението."

Публикацията му е отговор на думите на Борисов по-рано през деня. Лидерът на ГЕРБ даде първата си пресконференция след изборите на 9 юни, като не пропусна възможността да отправи остри критики към управлението на столицата.

Терзиев изтъква, че не може да определи и като катастрофа това, че продължава да търси и да намира решение за града въпреки "ниското ниво на политическия разговор".

ГЕРБ загуби ръководния пост в местната власт в София след близо две десетилетия на власт през октомври миналата година. Тогава техният кандидат за кмет Антон Хекимян не успя да достигне дори балотажа и завърши на трета позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024