Терзиев: Всички служби са ни на гости в общината по едно и също време Снимка: © Screenshot

Всички служби са ни на гости в общината по едно и също време - Икономическа полиция, ГДБОП, ДАНС, и правят проверки, които от години не са извършвали. Това каза кметът на София Васил Терзиев в интервю пред БНТ.

Той смята, че тези действия са целенасочени и натискът е очеваден: "Натискът е всекидневен върху цялата администрация и върху конкретни хора".

Кметът даде за пример още отстраняването на районните кметове на "Илинден" и "Оборище", както и делото на Ваня Григорова за касиране на местните избори в София, което продължава вече осми месец.

"Когато пробваш да се бориш срещу един порочен модел, където парите на софиянци не отиват по предназначение, където нещата се правят на тъмно, където сме свикнали да се съобразяваме с всякакви безобразия, е нормално на някакви хора да не им харесва", коментира той.

Терзиев уточни, че след решенията на ОИК-София срещу двамата районни кметове сега Столичният общински съвет трябва да гласува правомощия на заместник-кметовете, докато бъдат избрани нови. Това означава, че може да се стигне до частични избори в конкретните райони на столицата.

Кметът коментира и смяната на ръководствата на най-големите общински дружества в София, като потвърди, че няма да подпише решението и ще го върне за преразглеждане на Столичния общински съвет.

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми. Общинските съветници от тези групи приеха доклад, който утвърждава назначаването на "временни" ръководства в дружества, които управляват милиарди и отговарят за най-масовите услуги за гражданите като транспорт и топлоснабдяване.

Терзиев посочи, че на ключовите постове се поставят непознати лица, които ще заемат важни длъжности без дори да са преминали конкурс.

"Всички тези дружества - "Топлофикация-София", "Централна градка мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", имат отношение към качеството на живот на всички софиянци. И какво се случва с тези няколко милиарда на година, които минават през тези дружества е много важно за всички нас", допълни той.

ГЕРБ, БСП и ИТН се съюзиха за преврат в ръководствата на най-големите общински дружества в София


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024