ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ Снимка: © TЕЦ "Контур Глобал Марица-Изток 3"

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ.

Тогава изтича дългосрочният договор между нея и Националната електрическа компания (НЕК), съобщи изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев, който участва във форума "Енергийната стратегия на България и отговорът на индустрията", организиран от "Капитал".

Все още не е ясно какво ще е бъдещето на централата и дали ще започне да работи на газ. На този етап не се предвиждат съкращения на работниците.

От интервю на изпълнителния директор на ТЕЦ „КонтурГлобал“ Васил Щонов пред електронното издание „Дивидент“ става ясно, че до момента работи един блок на централата.

За всички 400 служители е подготвен график за следващите седмици. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка. Ще ремонтират централата и ще я подготвят за времето, когато ще има по-добри цени на ел. енергията, казва Щонов.

Спирането на централата е очаквано, тъй като изтича договорът ѝ за изкупуване на електроенергия от НЕК.

Сроковете на дългосрочните договори с т.нар. американски централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" изтичат съответно през 2024 година и 2026 година.

Инвестициите в ТЕЦ-овете бяха договорени от правителството на Иван Костов.

Това се налагаше заради предстоящото тогава спиране на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" и очакваното извеждане от експлоатация на стари ТЕЦ от енергийната система на страната.

Договорите за изграждане на изцяло нова ТЕЦ край Гълъбово и за модернизацията на старата "Марица-изток 3" предвиждат ангажимент държавата да гарантира възвръщаемостта на частните инвестиции чрез цените, на които НЕК изкупува произведената електроенергия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024