Снимка: © The Economist

Авторитетното списание The Economist призова управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева да се оттегли от поста си. Това се случва няколко дни след като беше обвинена, че е оказвала неправомерен натиск върху служители на Световната банка през 2018 г. в полза на Китай при съставянето на класацията Doing Business.

Лондонското издание публикува статия, в която се твърди, че случаят е подкопал доверието в МВФ като „пазител на световните макроикономически данни и посредник между икономическите сили“.

Междувременно Financial Times съобщава, че петима служители от МВФ на мениджърски и оперативни позиции са изразили безпокойството си от това, че скандалът може да компрометира работата на фонда. Източниците на медията коментират, че опита на Георгиева да омаловажи доклада е "напълно неадекватен", както и че "всички смятат, че този случай вони до небесата". 

Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business

Ръководителят на МВФ трябва да крепи ринга, докато два от най-големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество, пише в статията на The Economist.

Следващия път, когато МВФ се опита да бъде арбитър във валутен спор или се опита да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието на институцията. Ето защо Кристалина Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка, добавят от The Economist.

Случаят е от периода, в който Георгиева беше изпълнителен директор на Световната банка (2017-2019 г.). Тогава се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличаването на капитала на банката, като според обвиненията Кристалина Георгиева оказала натиск мястото на Китай в „Doing Business“ да се покачи от 85-то до 78-о. Симеон Дянков също се оказа в центъра на репутационния скандал.

Георгиева отрича обвиненията в доклада на независимите проверяващи от кантората WilmerHale. "Нека да го кажа съвсем просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху екипа с цел манипулиране на данни".

Бившият главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц защити Кристалина Георгиева. Той твърди, че докладът на WilmerHale е атака срещу нея и в него не е отразено становището на служителите на банката, които не са почувствали натиск от страна на бившия директор. 

Той поставя въпроса защо в доклада не се споменава настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас, когато има нередности в данните, свързани с рейтинга на Саудитска Арабия, настъпили под негово ръководство, пише Reuters.

Служител, участвал в изготвянето на класацията „Doing Business“, също застана на страната на Георгиева. Това е Шанта Деварджан, който в Twitter написа, че не е усещал натиск да промени резултатите на Китай.

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ, които критикуваха работата на Георгиева в МВФ, все още не са поискали тя да подаде оставка като управляващ директор на фонда. Въпреки това трима републиканци в Камарата на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън с искане тя да докладва за случая пред Конгреса.

МВФ извършва проверка, но представители на институцията не коментират темата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?