The Economist призова за оставка на Кристалина Георгиева, бивш икономист на Световната банка я защити Снимка: © The Economist

Авторитетното списание The Economist призова управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева да се оттегли от поста си. Това се случва няколко дни след като беше обвинена, че е оказвала неправомерен натиск върху служители на Световната банка през 2018 г. в полза на Китай при съставянето на класацията Doing Business.

Лондонското издание публикува статия, в която се твърди, че случаят е подкопал доверието в МВФ като „пазител на световните макроикономически данни и посредник между икономическите сили“.

Междувременно Financial Times съобщава, че петима служители от МВФ на мениджърски и оперативни позиции са изразили безпокойството си от това, че скандалът може да компрометира работата на фонда. Източниците на медията коментират, че опита на Георгиева да омаловажи доклада е "напълно неадекватен", както и че "всички смятат, че този случай вони до небесата".

Нобеловият лауреат Пол Ромър обвини Кристалина Георгиева в прикриване на манипулациите в Doing Business

Ръководителят на МВФ трябва да крепи ринга, докато два от най-големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество, пише в статията на The Economist.

Следващия път, когато МВФ се опита да бъде арбитър във валутен спор или се опита да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието на институцията. Ето защо Кристалина Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка, добавят от The Economist.

Случаят е от периода, в който Георгиева беше изпълнителен директор на Световната банка (2017-2019 г.). Тогава се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличаването на капитала на банката, като според обвиненията Кристалина Георгиева оказала натиск мястото на Китай в „Doing Business“ да се покачи от 85-то до 78-о. Симеон Дянков също се оказа в центъра на репутационния скандал.

Георгиева отрича обвиненията в доклада на независимите проверяващи от кантората WilmerHale. "Нека да го кажа съвсем просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху екипа с цел манипулиране на данни".

Бившият главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц защити Кристалина Георгиева. Той твърди, че докладът на WilmerHale е атака срещу нея и в него не е отразено становището на служителите на банката, които не са почувствали натиск от страна на бившия директор.

Той поставя въпроса защо в доклада не се споменава настоящият президент на Световната банка Дейвид Малпас, когато има нередности в данните, свързани с рейтинга на Саудитска Арабия, настъпили под негово ръководство, пише Reuters.

Служител, участвал в изготвянето на класацията „Doing Business“, също застана на страната на Георгиева. Това е Шанта Деварджан, който в Twitter написа, че не е усещал натиск да промени резултатите на Китай.

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ, които критикуваха работата на Георгиева в МВФ, все още не са поискали тя да подаде оставка като управляващ директор на фонда. Въпреки това трима републиканци в Камарата на представителите изпратиха писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън с искане тя да докладва за случая пред Конгреса.

МВФ извършва проверка, но представители на институцията не коментират темата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023