The Times: От Кремъл опитали да отровят Навални втори път преди полета до Берлин Снимка: © https://www.instagram.com/navalny/

От Кремъл се опитали да отровят опозиционния лидер Алексей Навални втори път, след като първият им опит се е оказал неуспешен. Това предаде британският „The Times“, позовавайки се на свои анонимни източници от „западното разузнаване“.

Предполага се, че 44-годишният политик е получил втора доза от нервния агент „Новичок“, преди да бъде транспортиран от Омск до Берлин за лечение в болница „Шарите“, твърдят източниците на изданието. Самият Навални не коментира изнесената от The Times информация, а само сподели материала в своя профил в Twitter.

Председателят на Фонда за борба с корупцията в Русия се почувства зле по време на полет от Сибир до Москва на 20 август тази година. Пилотът кацна спешно в Омск и там Навални бе приет в болница. Оказа се, че е бил отровен с „Новичок“, макар това да не стана ясно още в самото начало. Лекарите в страната твърдяха, че той не е отровен. Все пак политикът получил атропин, което, според експертите, е спасило живота му, и е неутрализирало действието на евентуална втора доза от отровата.

„Атропинът е спасил живота му“, каза бившият командир от британската армия и експерт по химическо оръжие Хамиш дьо Бретън-Гордън, цитиран от The Times. „Нервните агенти причиняват срив на органите. Белите дробове първи се предават и умираш. Когато атропинът е използван бързо, той преобръща тези ефекти“.

Британското издание пише, че руските служби може да са повлияли на лекаря, който отговаряше за лечението на Навални в Омск. Медикът обяви, че големият критик на Владимир Путин не е отровен, а страда от нарушение на метаболизма.

Източници от германското разузнаване вярват, че от Кремъл са използвали тази възможност, за да осъществят втора атака със смъртоносния агент. „Това е било направено с цел той да умре, преди да стигне до Берлин“, казва един от тях. Въпреки всичко това Навални се излекува успешно в берлинската клиника „Шарите“.

„Втората доза „Новичок“ определено щеше да увеличи възможността той да бъде убит“, казва Аластър Хей – професор по токсикология от университета в Лийдс. „Но ако вече му е бил даден атропин, това неутрализира нервното вещество, макар да означава удължаване на комата“.

Москва отрича каквото и да е участие в опита за убийство на Навални, въпреки че няколко независими лаборатории потвърдиха наличието на „Новичок“ в кръвта на политика. Руските представители в Организацията за забрана на химическите оръжия обвиниха Германия и съюзниците ѝ в провеждане на „масова кампания по дезинформация относно Русия“. Кремъл твърди, че Навални е бил отровен, след като е пристигнал в Германия.



Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл

Милиардерът, който се ожени за дъщерята на Путин и със 100 долара купи акции на стойност 380 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024