TikTok ограничи акаунта на водещия кандидат на германската крайна десница преди евроизборите Снимка: © Getty Images

Една от най-популярните социални платформи TikTok ограничи акаунта на германския крайнодесен политик Максимилиан Крах заради разпространение на конспиративни теории.

Крах е член на Европейския парламент и води листата на партия "Алтернатива за Германия" (AfD) на предстоящите през юни избори в Съюза.

Негови видеоклипове обаче вече няма да се препоръчват на потребителите на TikTok, които занапред ще трябва да влизат специално профила му, за да видят дали има ново съдържание. Освен рестрикцията, от социалната мрежа изтриха пет видеоклипа, споделени от политика.

Ограничението на профила се е наложило "поради многократни нарушения на условията на общността", заяви говорител на TikTok,

"Той е споделял конспиративни теории като тази за Великото заместване ("Great Replacement") в своите видеоклипове", добавя още представителят на платформата.

Тази теория на конспирацията твърди, че евреите и левичарите подготвят етническа и културна подмяна на бялото население с цветнокожи имигранти, което ще доведе до "бял геноцид", пише Ройтерс.

Помощник в офиса на Крах в Европейския парламент заяви, че екипът на политика е възразил срещу решението и "се стреми да изчисти недоразумението".

Забраната, която е с продължителност 90 дни, ще бъде отменена след европейските избори през юни.

Анализ на POLITICO показва, че европейските крайно десни политици превъзхождат политическите си опоненти в TikTok.

Крайнодесните фигури по-бързо са се включили масово в платформата, спечелили са повече последователи и са събрали повече харесвания в TikTok, отколкото колегите им от основните партии.

През последните години социалните медии са широко ракритикувани за начина, по който прилагат политиките за модериране на съдържанието на политическите партии и групи.

Крайната десница - особено в САЩ - често критикува платформи като Facebook и YouTube за това, което смята за наложена цензура върху своите възгледи.

От друга страна, мейнстрийм партиите се оплакват, че политическият дебат в социалните медии облагодетелства крайни, поляризиращи позиции.

На този фон, преди седмици международни медии съобщиха, че Европейският парламент се готви да използва TikTok по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори.

Ако това се случи, би било озадачаващо на фона на решението за забрана на използването на социалната мрежа на всички електронни устройства на ЕП и ЕК - от съображения за сигурност. Тази забрана беше приета и от двете европейски институции преди близо година.

От администрацията на ЕП обясниха за "Булевард България", че действително се прави проучване дали приложението TikTok може да бъде използване по време на кампанията за европейските избори, но все още не е ясно какъв ще е резултатът от него.

Приложението засега остава забранено в институцииите на ЕС.


Снимка, която илюстрира ЕК и TikTok Ще използва ли Европарламентът Tiktok за евровота въпреки собствената си забрана

Google, TikTok и Европейският парламент започват кампании срещу дезинформацията преди евровота


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024