Тя е само на 15, но е определяна като „учен и изобретател“. Създала е нови технологии в няколко различни сфери – устройство, което идентифицира олово в питейната вода, и приложение, използващо изкуствен интелект, засичащо език на омразата в интернет.

Все още посещава училище, но вече е ментор на 30 хиляди деца в своите своеобразни школи за откриватели. Нейното име е Джитанджали Рао и е първото „Дете на годината“, избрано от списание „Time“.

Рао е родена през 2005 г. и е от Денвър, щата Колорадо. Иска да учи генетика и епидемиология в Масачузетския технологичен институт и в същото време се надява, че може да вдъхнови останалите да „разрешат световните проблеми“. Джитанджали бе един от петимата финалисти за призванието „Дете на годината“ и изпревари близо 5000 номинирани американци.

„Аз не съм класическият учен, който сте свикнали да виждате“, сподели тя в интервю пред Анджелина Джоли. „Всички учени, които виждам по телевизията, са обикновено бели възрастни мъже“, каза тя.

В разговор по Zoom с актрисата Рао сподели, че основните движещи сили при нея са „наблюдавай, проучвай, прави брейнсторминг, изграждай и общувай“. „Не опитвай да разрешиш всички проблеми, фокусирай се върху това, което те вълнува“.

Джитанджали се определя като човек, който винаги е искал да поставя усмивки на лицата на другите. Още във втори или трети клас започва да мисли как човек може да използва науката и технологиите, за да създаде социална промяна. Когато е на 10, казва на родителите си, че иска да отиде в местната лаборатория, за да проучва сензорна технология за нанотръби – цилиндрични молекули, изградени от въглеродни атоми, които са много чувствителни и могат да улавят химикалите във водата.

„Майка ми отвърна: „Моля? Какво?“. Но скоро промяната ще попадне в ръцете на нашето поколение. Никой друг няма да я постигне, така че аз ще го направя“, сподели Рао.

Така тя се отдава на своята кауза и след като през 2014 водната криза във Флинт, щата Мичиган, става една от водещите теми в САЩ, Джитанджали се заема с работа. Създава устройство, базирано на въглеродни нанотръби, което работи на основата на Bluetooth. Изобретението Tethys, което съдържа 9-волтова батерия, сензор и процесор, за да открие олово във водата, ѝ носи няколко награди за научни открития, както и 25 хиляди долара.

Освен това, Рао е създала услугата Kindly. „Това е приложение и приставка за браузъра Chrome, която засича език на омразата онлайн. Базирана е на изкуствен интелект. Вкарах думи, които могат да се определят като кибертормоз и след това машината започна да разпознава други подобни и ти дава възможността да ги изтриеш, преди да ги изпратиш. Целта е да премислиш, преди да си казал нещо нецензурно. Ние, тийнейджърите често го правим“.

„Моята цел е не просто да създам свои собствени устройства, но да вдъхновя другите да направят същото. Искам да им кажа: „Щом аз мога да го направя, значи и вие можете“, каза Рао.

15-годишното момиче обича да помага на своите връстници и създава собствени „уъркшопи“, в които се обменят идеи и се разработват различни технологични проекти. Всичко започва с една малка презентация, но после Рао я обновява и споделя информация за своите собствени иновативни решения. Започва да си партнира с училища, музеи по целия свят, местни и международни организации – като Шанхайската организация за международна младежка наука и Технологичната група към Кралската академия по инженерство в Лондон. Те я канят да прави школите си в Китай и Обединеното кралство.

„Учениците, с които работя, просто не знаят откъде да започнат. Мисля, че ако им дадеш старт, могат да градят и тогава всичко се променя. Накрая на всеки „уъркшоп“, всеки вече има идея, по която да започне да работи. Ако можеш да го направиш за 45 минути или час, представете си какво може да бъде постигнато, ако се отдадеш на дадена кауза в продължение на месеци“, каза „Детето на годината“, което вече три пъти е изнасяло лекция на сцената на TED.

„Толкова съм развълнувана, когато ми пратят мейл и ми напишат: „Хей, посетих твоя „уъркшоп“ преди 4 месеца и завърших своя продукт. Прекрасен е – обувка, която може да набере 911“, шегува се Джитанджали пред Анджелина Джоли.

В момента 15-годишното момиче работи върху технологичен проект, с който по-лесно да се откриват биозамърсители във водата – като паразити например. „Надявам се да е нещо не толкова скъпо, за да може страните от Третия свят да идентифицират всички вредни частици във водата си“. Идеи черпи най-вече от технологичните статии на MIT.

А Анджелина Джоли ѝ призна, че все едно разговаря с 60-годишен, не с 15-годишен човек. „Сигурна съм, че ще използвам твоите открития години наред и когато лицето ти се появява на екрана, ще казвам: „Познавам я. Веднъж говорих с нея“.


Прочетете още:

Песните, които ни помогнаха да изкараме 2020

BTS - корейският културен феномен, който не спира да чупи рекорди

Новият собственик на Slack: Милиардер, издател на сп. Time и дискретен политически играч


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"