Тя е само на 15, но е определяна като „учен и изобретател“. Създала е нови технологии в няколко различни сфери – устройство, което идентифицира олово в питейната вода, и приложение, използващо изкуствен интелект, засичащо език на омразата в интернет.

Все още посещава училище, но вече е ментор на 30 хиляди деца в своите своеобразни школи за откриватели. Нейното име е Джитанджали Рао и е първото „Дете на годината“, избрано от списание „Time“.

Рао е родена през 2005 г. и е от Денвър, щата Колорадо. Иска да учи генетика и епидемиология в Масачузетския технологичен институт и в същото време се надява, че може да вдъхнови останалите да „разрешат световните проблеми“. Джитанджали бе един от петимата финалисти за призванието „Дете на годината“ и изпревари близо 5000 номинирани американци.

„Аз не съм класическият учен, който сте свикнали да виждате“, сподели тя в интервю пред Анджелина Джоли. „Всички учени, които виждам по телевизията, са обикновено бели възрастни мъже“, каза тя.

В разговор по Zoom с актрисата Рао сподели, че основните движещи сили при нея са „наблюдавай, проучвай, прави брейнсторминг, изграждай и общувай“. „Не опитвай да разрешиш всички проблеми, фокусирай се върху това, което те вълнува“.

Джитанджали се определя като човек, който винаги е искал да поставя усмивки на лицата на другите. Още във втори или трети клас започва да мисли как човек може да използва науката и технологиите, за да създаде социална промяна. Когато е на 10, казва на родителите си, че иска да отиде в местната лаборатория, за да проучва сензорна технология за нанотръби – цилиндрични молекули, изградени от въглеродни атоми, които са много чувствителни и могат да улавят химикалите във водата.

„Майка ми отвърна: „Моля? Какво?“. Но скоро промяната ще попадне в ръцете на нашето поколение. Никой друг няма да я постигне, така че аз ще го направя“, сподели Рао.

Така тя се отдава на своята кауза и след като през 2014 водната криза във Флинт, щата Мичиган, става една от водещите теми в САЩ, Джитанджали се заема с работа. Създава устройство, базирано на въглеродни нанотръби, което работи на основата на Bluetooth. Изобретението Tethys, което съдържа 9-волтова батерия, сензор и процесор, за да открие олово във водата, ѝ носи няколко награди за научни открития, както и 25 хиляди долара.

Освен това, Рао е създала услугата Kindly. „Това е приложение и приставка за браузъра Chrome, която засича език на омразата онлайн. Базирана е на изкуствен интелект. Вкарах думи, които могат да се определят като кибертормоз и след това машината започна да разпознава други подобни и ти дава възможността да ги изтриеш, преди да ги изпратиш. Целта е да премислиш, преди да си казал нещо нецензурно. Ние, тийнейджърите често го правим“.

„Моята цел е не просто да създам свои собствени устройства, но да вдъхновя другите да направят същото. Искам да им кажа: „Щом аз мога да го направя, значи и вие можете“, каза Рао.

15-годишното момиче обича да помага на своите връстници и създава собствени „уъркшопи“, в които се обменят идеи и се разработват различни технологични проекти. Всичко започва с една малка презентация, но после Рао я обновява и споделя информация за своите собствени иновативни решения. Започва да си партнира с училища, музеи по целия свят, местни и международни организации – като Шанхайската организация за международна младежка наука и Технологичната група към Кралската академия по инженерство в Лондон. Те я канят да прави школите си в Китай и Обединеното кралство.

„Учениците, с които работя, просто не знаят откъде да започнат. Мисля, че ако им дадеш старт, могат да градят и тогава всичко се променя. Накрая на всеки „уъркшоп“, всеки вече има идея, по която да започне да работи. Ако можеш да го направиш за 45 минути или час, представете си какво може да бъде постигнато, ако се отдадеш на дадена кауза в продължение на месеци“, каза „Детето на годината“, което вече три пъти е изнасяло лекция на сцената на TED.

„Толкова съм развълнувана, когато ми пратят мейл и ми напишат: „Хей, посетих твоя „уъркшоп“ преди 4 месеца и завърших своя продукт. Прекрасен е – обувка, която може да набере 911“, шегува се Джитанджали пред Анджелина Джоли.

В момента 15-годишното момиче работи върху технологичен проект, с който по-лесно да се откриват биозамърсители във водата – като паразити например. „Надявам се да е нещо не толкова скъпо, за да може страните от Третия свят да идентифицират всички вредни частици във водата си“. Идеи черпи най-вече от технологичните статии на MIT.

А Анджелина Джоли ѝ призна, че все едно разговаря с 60-годишен, не с 15-годишен човек. „Сигурна съм, че ще използвам твоите открития години наред и когато лицето ти се появява на екрана, ще казвам: „Познавам я. Веднъж говорих с нея“.


Прочетете още:

Песните, които ни помогнаха да изкараме 2020

BTS - корейският културен феномен, който не спира да чупи рекорди

Новият собственик на Slack: Милиардер, издател на сп. Time и дискретен политически играч


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024