Томислав Дончев: Необходимо е джентълменско споразумение и можем да действаме още с първия мандат

Джентълменско споразумение за управление на държавата и действия още с първия мандат, това предложи Томислав Дончев в предаването на bTV "Лице в лице". Включително да бъде избран състав на кабинет, който иначе би бил предложен с втория.

Дончев каза, че за момента преговорите с "Продължаваме промяната" вървят в професионален и коректен тон, а двете сили са се обединили около общи намерения - еврозоната и невдигането на данъци.

По-рано днес имаше т. нар. лидерска среща, на която ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" – на най-високо ниво и пред включени камери, се договориха да бъдат предложени програма и състав на кабинет.

Бойко Борисов призова лидерите на "ПП - ДБ" да представят проектокабинет за втория мандат, за да може да реши какво да прави партията му по въпроса с редовното правителство.

Той зададе няколко въпроса, с които поиска новата коалиция да изясни какво смята да прави с втория проучвателен мандат.

"Ако вие представите такъв кабинет, ние да го харесаме, имаме тема за разговор. Ако сте водили разговор с другите партии и имате друг вариант извън нас, също трябва да ни го кажете. Хубаво е да ми отговорите. Така ще ми улесните работата какво да представя пред партията", обърна се Борисов към представителите на "ПП-ДБ".

По-късно в предаването на Цветанка Ризова Томислав Дончев предположи, че именно този кабинет, ако е консенсусен, може да се гласува в рамките на първия проучвателен мандат.

"Ако има гаранции за мнозинство, може същият кабинет да е с първия мандат. Защо да се губи време?! Не е момент за политически егоизъм и капризи. Политиката трябва да произвежда решения и резултати, а не перманентни скандали. Не че и това с противопоставянето и споровете не е част от нея."

"Нестандартната ситуация изисква нестандартни решения, не е време за тънки сметки. Трябва ясно мнозинство и силно правителство. За да има политики, трябва да има правителство", продължи още Дончев, като даде пример за решение за ротационен председател на Народното събрание, което също е нестандартно.

По отношение на джентълменското споразумение, той се аргументира, че то ще гарантира, че никой няма да спекулира с управленската ситуация. "Приоритет е да се извади държавата от кризата и да тръгнем напред." Но опозицията трупа дивиденти, като критикува управлението – затова според Дончев е важно да има споразумение за политическо ненападение.

Дончев още един път повтори невъзможността ГЕРБ да управлява с БСП и ДПС - определи хипотезата като "трудно разбираема от членовете на партията му и от обществото, иначе аритметично възможна" и припомни, че имаме решение на Конгреса спрямо Левицата.

По отношение на състава на бъдещ кабинет, Дончев се усъмни, че експертите остават такива, след като заемат министерски постове и допусна опция. "Всичко е възможно", казва още той, попитан дали вижда формула тип правителството на Димитър Попов - кабинет с политически лица, гласуван от политически опоненти със състав от политически фигури.

Борисов иска ПП-ДБ да представи проект за кабинет, за да реши какво да прави


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024