Тръмп допусна, че Путин може да е "замесен" в смъртта на Навални Снимка: © Скрийншот, Fox News

Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин "вероятно" е замесен в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в арктически затвор миналия месец.

"Не знам, но може би, имам предвид вероятно, бих могъл да кажа вероятно, не знам", отговори кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия в интервю за Fox News, когато беше попитан дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

"Той е млад човек (Навални - бел. ред), така че статистически би бил жив още дълго време... така че се е случило нещо необичайно", добави още Тръмп.

Най-големият критик на руския президент, който в неделя си осигури още шест години начело на Русия, загина на 16 февруари в наказателна колония.

Лидери от ЕС и САЩ директно обвиниха Путин за смъртта на Навални, като заявиха, че подготвят нови санкции срещу режима в Кремъл.

Думите на Тръмп пред Fox News изненадаха мнозина наблюдатели - кандидат- президентът редовно критикува американската помощ за Украйна и хвали "качествата" на президента на Русия.

В деня на руската инвазия Тръмп обяви хода на Путин за "гениален" и "умен".

Тръмп неведнъж е подчертавал, че ако спечели президентските избори, "веднага ще разреши конфликта между Русия и Украйна" - но не казва дали Украйна ще продължи да съществува като независима държава след евентуалната му намеса.

По време на интервюто Тръмп изрази надежда, че в случай че спечели надпреварата за Белия дом през ноември тази година, няма да му се наложи да избира между това Путин да "погълне" Украйна и да изпрати още оръжия на Киев.

"Надявам се, че няма да се стигне до това", каза той.


Путин бил готов да размени Навални, "ако повече не се връща" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024