Тръмп критикува изпращането на танкове за Киев. Смята, че е "лесно" да се сложи край на войната Снимка: © Getty Images

Бившият американски президент Доналд Тръмп разкритикува решението на САЩ и Германия да предоставят бойни танкове на Украйна в момент, когато се очаква Русия да започне нова голяма офанзива.

В публикация в собствената си социална мрежа TruthSocial той написа, че доставката на танкове на Киев ще доведе до използването на ядрени оръжия, но в типичен негов стил не даде подробности около как точно ще се случи това. Същевременно Тръмп заяви, че би било "лесно" да се сложи край на войната, без отново да конкретизира как ще бъде постигнато това.

"Първо ще дойдат танковете. После ще дойдат ядрените оръжия. Приключете тази безумна война сега. Толкова е лесно да се направи", написа той.

Изявлението му на практика показва каква щеше да е американската позиция за войната, ако той не беше загубил изборите през 2020 г. и все още беше президент. Думите му идват и на фона на задаващата се догодина президентска кампания, в която той вече обяви участие.

Тръмп, който редовно е хвалил Путин, последователно критикува американската помощ за Украйна. Първият опит за импийчмънт на 45-ия президент на САЩ беше свързан с усилията му да окаже натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да започне разследване срещу Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън заради неоснователни обвинения в корупция. По това време Байдън беше кандидат за президент и основен политически съперник на Тръмп.

Докато оказваше натиск върху Зеленски да започне разследванията, Тръмп едновременно с това замразяваше одобрената от Конгреса военна помощ за Украйна, която продължаваше да води война срещу подкрепяните от Кремъл бунтовници в източната част на страната в района на Донбас, припомня изданието "Insider".

Въпреки че Тръмп предполага, че ще бъде "лесно" да се сложи край на войната в Украйна, това не е мнение, което се споделя широко от експерти или хора с опит в дипломацията. Решението на Путин да анексира незаконно четири украински територии, обявявайки ги за част от Русия, направи възможността за преговори за прекратяване на бойните действия изключително малко вероятна.

Руските сили не са изцяло окупирали тези региони, а Киев е категоричен, че няма да се съгласи на никакви мирни условия, които да изискват от него да отстъпи територия на Москва.

Само преди ден Meta взе решение, че ще възстанови акаунтите на Доналд Тръмп във Facebook и Instagram. Компанията каза, че забраната,която беше наложена през януари 2021 г., ще бъде вдигната през следващите седмици. От там аргументираха решението си с това, че не искат да пречат на "откритите, публични и демократични дебати на платформите на Meta".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023