Трайчо Трайков поиска да стане областен управител на София

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков предложи кандидатурата си за областен управител на София.

"Минах преди малко през Княжеската градина - да огледам за последно местата, където следващата седмица започваме изграждането на детска площадка и спортна площадка. И си мисля - така и така ще се назначават нови областни управители, бих си предложил услугите за София. Имам и квалификация, и програма, и решителност", пише той в своя публикация във Facebook, ден след като участва в началото на предизборната кампания на ПП, ДБ и "Спаси София" за местните избори.

Трайков управлява централния район от 2019 г. насам, като беше особено активен в процедурите за преместването на Паметника на съветската армия от центъра на София.

Едва в началото на 2023 г. ГЕРБ се присъедини към призивите на "Демократична България" и СОС гласува с мнозинство в подкрепа на премахването на спорния паметник. Решаването на проблема обаче опря в твърдата съпротива на тогавашния служебен министър Гълъб Донев и подчинената му областна управа, която формално държи собствеността на обекта.

В неговия мандат администрацията започна да премахва незаконни постройки на ресторанти и търговски обекти от Борисовата градина и пространството пред Народния театър, както и на всевъзможни павилиони и "преместваеми" обекти без разрешение.

Областните управители все още не са сменени - въпреки че вкупом подадоха оставка при избирането на новия кабинет - защото ПП-ДБ и ГЕРБ продължават да не могат да постигнат съгласие за кандидатите.

Не е ясно каква би била позицията на Бойко Борисов спрямо номинацията на Трайков. За кратко двамата работеха заедно в първия кабинет на ГЕРБ, докато Борисов не намери начин да уволни енергийния си министър, който активно критикуваше задействаните руски енергийни проекти в България.

През 2014 г. тогавашният "Реформаторски блок" включи Трайков в екипа си за преговори с ГЕРБ, което отново се оказа проблем за Борисов, обвинил бъдещите си коалиционни партньори в "торпилиране и провокация".

Години по-късно Борисов вече започна да дава високи оценки на работата му като министър на енергетиката и задейства подкрепата на ГЕРБ в СОС за единна позиция срещу Паметника на Съветската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023