"Тренд": Три партии в битка за второто място преди изборите в неделя Снимка: © Getty Images

Три партии се борят за второто място на предстоящите парламентарни избори, докато ГЕРБ-СДС запазва първото място.

Това показва изследване на "Тренд", представено в последният ден на предизборната кампания преди вота за национален и европейски парламент в неделя.

  • Проучването е проведено по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и "24 часа" между 29 май и 4 юни 2024 г. чрез 1007 ефективни интервюта. Извършено е по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице", представително е за пълнолетното население на страната.

Разликите при " Продължаваме промяната-Демократична България (15.3%), Възраждане (15.1%) и ДПС (14.9%) са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, посочват анализаторите.

Петата и шестата позиция са за БСП (8,5%) и "Има такъв народ" (5.9%).

Шанс да преминат парламентарната бариера има и "Солидарна България" с 3,4%. Под нея остават "Синя България", ВМРО, Левицата и "Български възход".

Заради минималната дистанция между втория, третия и четвъртия, не може да се изключи различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент, посочват от "Тренд."

Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.

Очакванията са на парламетарните избори да излязат да гласуват 48% от пълнолетните българи, което прави очаквана активност за парламентарните избори между 2,5 и 2,7 млн. души. Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2,3 и 2,45 млн. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024