Треньорът, обвинен за побоя на Марго Пино, се озова начело на отбора по джудо на България

Българската федерация по джудо изненадващо е решила да направи Ален Шмид треньор на националните отбори - два месеца след като Шмид беше обвинен за побоя на приятелката си Марго Пино, олимпийска състезателка на Франция и световна шампионка по джудо от 2019 г.

Новината е обявена на 14 февруари от федерацията, оглавявана от бившия състезател по самбо и бивш депутат от ГЕРБ Румен Стоилов.

В интервю за сайта judo.bg Шмит казва, че за първи път идва в България и е дошъл заради това, че е срещнал "точните хора в точния момент".

"Бързо се сприятелих с вашия президент Румен Стоилов и вицепрезидент Даме Стойков. Все още нямам впечатления от страната ви, но много ми харесват хората тук - много са истински, държат на семейните ценности, както и на комуникацията помежду си. И това много ми допада. Щастлив съм и горд, че ще представлявам нова националност", казва той в интервюто.

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

"Свободна Европа" цитира Стоилов, който твърди, че екипът му е "проверил нещата" и "никога няма да вземем осъден човек".

"Въобще няма милиграм толеранс. Федерацията по джудо така ги възпитаваме нашите състезатели и състезателки, че насилието дали от мъж, или жена, не се толерира", казва той пред медията.

Според него "има случай, но зависи от коя страна го гледа човек", а щом треньорът не е осъден, то за федерацията няма проблеми да работи с него.

Пристигането на Ален Шмит в България идва след провала на опита му да стане треньор на женския национален отбор по джудо в Израел. Местната федерация обяви, че прекратява всички отношения с него заради скандала с Марго Пино и отказа договора му.

Шмит беше арестуван в нетрезво състояние и бе обвинен от прокуратурата за упражняване на насилие срещу 28-годишната джудистка в края на 2021 г.

Съдът го пусна на свобода заради липса на доказателства за вината му, но прокуратурата във Франция обжалва решението. Цялата национална федерация по джудо застана на страната на жената, а съотборниците й публикуваха послания в социалните мрежи, с които изразяват съчувствие към нея. Спортният министър Роксана Марасинеану обяви, че подкрепя Марго Пино - "за мен тя очевидно е жертвата от това, което се е случило".

Новината за новата позиция на Шмит стигна и до Франция. Le Parisien цитира адвокатката му Каролин Васерман, според която Пино "се преструва на жертва", а клиентът й няма да работи с Израел, защото намерил "по-интересен договор".

В края на ноември 2021 г. Марго Пино публикува снимки на обезобразеното си лице с подутини и кръвоизливи, както и брутален разказ за преживяната нощ с Ален Шмит.

Тя твърди, че той е пристигнал в дома й пиян часове преди полета към Израел. Двамата са се скарали, при което той е започнал да я удря с юмруци и многократно я е блъскал на земята въпреки молбите й да спре.

Скандалът между двамата е завършил с намеса на полицията, извикана от съседите, които прибират Пино в апартамента си.

Шмит отрича вина и твърди, че никога през живота си не е удрял жена - но потвърждава, че се е стигнало до физическа борба в нощта на ареста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024