Три години Brexit: Какво стана с "новите икономически възможности"? Снимка: © Getty Images

Великобритания излезе от Европейския съюз преди три години, но обещанията за икономическите ползи, които Brexit ще донесе, все така изглеждат повече като добри пожелания, отколкото като реалност. Страната изостава на много фронтове, включително в сферата на търговията и инвестициите, пише Ройтерс.

31 януари 2020 г. е датата, на която Великобритания официално напусна от ЕС. Остана част от единния пазар и митническия съюз на блока още 11 месеца.

На този ден тогавашният министър-председател Борис Джонсън каза, че страната най-накрая може да изпълни потенциала си. И той ще се увеличава всеки месец. Днес Джонсън - макар и вече да не е премиер, честити Brexit в Туитър и пусна жизнеутвърждаващо видео. В него се разказва как благодарение на напускането на ЕС страната е успяла да одобри ваксина против коронавируса преди останалите страни от ЕС и колко добре се развива здравната система.

Данните за развитието на британската икономика обаче не звучат така оптимистично. Социологическите данни също не са благосклонни - скорошно проучване на общественото мнение твърди, че повечето британци съжаляват, че са напуснали ЕС. Изследването е публикувано в новинарския сайт UnHerd и цитирано от Ройтерс.

Настоящото правителство, ръководено от подкрепящия Brexit премиер от Консервативната партия Риши Сунак, казва, че Великобритания просперира с новооткритите възможности. Миналата седмица министърът на финансите Джеръми Хънт оспори твърденията за упадък и каза, че Brexit предлага по-светло бъдеще с възможност за мерки, които ще привлекат инвестиции в области като зелената икономика и технологиите.

На този фон Риши Сунак и кабинетът му се подготвят за най-голямата стачка в Обединеното кралство от повече от десетилетие. Очаква се стотици хиляди служители в публичния сектор да протестират, въпреки че властта отрича твърденията за "упадък", припомня Politico. На улицата се очаква да излязат стотици хиляди учители, университетски преподаватели, служители на администрацията, на пристанища, летища, машинисти.

Много икономисти анализират, че напускането на ЕС не е единствената причина за бедите на Великобритания. Страната беше силно засегната от пандемията от коронавирус и скока на цените на газа след нахлуването на Русия в Украйна. Но Brexit е фактор, който може да помогне да се обясни слабото ѝ икономическо представяне.

„Това беше нещо повече от бавен провал. Беше сериозно намаляване на икономическите резултати“, смята Джон Спрингфорд, заместник-директор на аналитичния център Center for European Reform, три години след Brexit.

„Ако има поставени бариери пред търговията, инвестициите и миграцията с най-големиятърговски партньор (ЕС), това ще удари търговията, инвестициите и БВП на Великобритания“, каза той.

Страната беше единствената развита икономика от Г-7, която до септември 2022 г. не успя да си върне нивата на растеж отпреди пандемията от края на 2019 г. Във вторник Международният валутен фонд заяви, че очаква британската икономика да се свие с 0,6% тази година, за разлика от прогнозите за растеж в останалите страни от Г-7.

Спрингфорд изчисли, че към средата на 2022 благодарение на ефекта от Brexit се е намалило с около 5.5% икономическото производство на Великобритания - в сравнение с това, което би било, ако не беше напуснала ЕС.

Други икономисти изразиха несъгласие с тази теза. Сред тях е Джерард Лайънс, който подкрепя Brexit. Той е съветник в инвестиционната платформа NetWealth и човекът, който съветваше Борис Джонсън през годините му като кмет на Лондон. Той е на мнение, че е погрешно да напускането на ЕС да се сочи за причина за проблемите на Великобритания.

„Нашите проблеми са преди Brexit“, каза Лайънс, посочвайки хронично ниските нива на инвестиции в страната. По думите му ползите от Brexit до голяма степен зависят от предоставянето на план за растеж и начини да се използват лостовете след това.

Той критикува метода за анализ на Спрингфорд с довода, че при изчисленията си избира по-малки държави, чиито модели не са подходящи за сравнение с голямата икономика на Великобритания.

Данните за търговията и инвестициите сочат други проблеми с Brexit. Износът, особено на стоки, разочарова през последните три години - въпреки големите надежди за възстановяване на баланса на икономиката, благодаретие на правителствената концепция за "Глобална Великобритания" (разширяване на влиянието и връзките със страни извън ЕС и други традиционни партньори - б.р.), пише още Ройтерс.

Общият износ, включително в сферата на услугите, е нараснал по-малко в сравнение с всяка друга страна от Г-7 от края на 2019 г. Борис Глас, старши икономист в рейтинговата агенция S&P Global, вижда проблема в по-голямата бюрокрация в търговията между Обединеното кралство и ЕС. Тя е навредила на конкурентоспособността на по-малките британски производители, тъй като те разполагат с по-малко ресурси, за да се справят с конкуренцията.

„Заслужава да се отбележи, че Обединеното кралство има повече малки износители, отколкото например Франция или Германия. Така че в това отношение те са в неравностойно положение“, каза Глас - като мотивът му е именно нужният ресурс, в това число и човешки, за справяне с по-тежките процедури за търговия в сравнение с времената, когато страната бе част от общия европейски пазар.

Бизнес инвестициите също растат по-бавно след референдума за Brexit през юни 2016 г., в сравнение с показателите на Съединените щати, Франция или Германия. Това показва анализ на Ройтерс по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Някои икономисти, подкрепящи Brexit, казват, че подобни статистики пренебрегват факта, че британските корпоративни инвестиции са били необичайно силни през годините до средата на 2016 г. и е трябвало да се забавят. Но данните от бизнес проучвания сочат преобладаващо Brexit като фактор зад слабите инвестиции.

Великобритания все още може да се похвали с по-високи нива на заетост и по-ниска безработица от повечето страни от ЕС, но има някои признаци, че напускането на ЕС може да е повлияло и на пазара на труда.

Икономически експерти искат правителството да облекчи имиграционните си правила, тъй като фирмите се борят да намерят работници. И за разлика от повечето страни от Г-7, нивото на заетост във Великобритания все още не се е възстановило до нивото си отпреди пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024